Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνάντηση Moscovici με ΔΝΤ - Στο επίκεντρο η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, η γ΄ αξιολόγηση και οι τράπεζες

Συνάντηση Moscovici με ΔΝΤ - Στο επίκεντρο η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, η γ΄ αξιολόγηση και οι τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης της Ευρώπης με το ΔΝΤ
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης σήμερα 19 Σεπτεμβρίου του 2017 στην Ουάσιγκτον του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, με αξιωματούχους του ΔΝΤ.
Την «αποκάλυψη» έκανε ο ίδιος ο κ. Moscovici μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.
«Συζητώντας τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και την ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας με εκτελεστικούς διευθυντές του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ» έγραψε ο ίδιος στο twitter.
Ο Moscovici ανέφερε ότι η ΕΕ θα ήθελε η 3η αξιολόγηση να κλείνει έως το τέλος του 2017 καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα μπορούσε να παραταθεί έως το πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο του 2018.
Επισημαίνεται ότι ο Moscovici δήλωσε σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings ότι δεν επιθυμεί να δει ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά ότι «η χώρα θα πρέπει να είναι ικανή να επιστρέψει επιτυχώς στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια.
Θα πρέπει να γίνει ξανά μία ελκυστική χώρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας μέσω των μεταρρυθμίσεων».
Ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει για μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτίμησε ότι «είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος».
«Λέω στους Έλληνες φίλους μου, δεν είναι λογικό να το κάνουν αυτό, δεν είναι ο σωστός τρόπος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι «δεν μπορεί να ξέρει πόσο αποφασισμένο» θα είναι το ΔΝΤ να μείνει, και όπως τόνισε «αυτό θα εξαρτηθεί και από την ποιότητα των λύσεων που θα βρούμε».
Τέλος επεσήμανε ότι θέλει να δει την τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρώνεται πριν το τέλος του έτους και ότι τα ζητήματα αφορούν κυρίως την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.





Το θέμα των ελληνικών τραπεζών

Ωστόσο στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των ελληνικών τραπεζών που πλέον βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας αντιπαράθεσης Ευρώπης - ΔΝΤ, με το Ταμείο να κρίνει απαραίτητη τη διενέργεια AQRs (asset quality review) και την ΕΚΤ να τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος επανεξέτασης του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.
Το θέμα AQRs άνοιξε επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από το ΔΝΤ όταν ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, αναφερόμενος στα AQRs δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του περασμένου Ιουλίου, που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος». 
Η «απάντηση» από την ΕΚΤ ήρθε ακριβώς μία ημέρα μετά (15/9/2017) όταν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o Benoit Coeure δήλωσε «η ΕΚΤ δεν εξετάζει AQRs για τις ελληνικές τράπεζες…ωστόσο πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες».
Δυστυχώς σε αυτή την δεύτερη αναφορά λίγοι έδωσαν προσοχή.
Ο Coeure τι μας είπε λοιπόν ότι ναι μεν δεν υπάρχουν σχέδια για AQRs αλλά από την άλλη πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ.
Πως μεταφράζεται αυτό;
Θα υπάρξει συμβιβασμός και είναι 100% βέβαιο ότι ακόμη και εάν δεν υπάρξουν AQRs ο λογαριασμός για τις τράπεζες θα είναι μεγάλος.
Θα είναι 5 ή 6 δισεκ. ή 8 με 9 δισεκ. όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο κοντά στην θέση του ΔΝΤ θέλει να πλησιάσει η ΕΚΤ.
Μέχρις ότου να ξεκαθαρίσει το τοπίο δυστυχώς οι μετοχές των τραπεζών θα είναι εγκλωβισμένες σε καθοδικό σπιράλ,  
Σε 50 ημέρες οι τραπεζικές μετοχές έχασαν 25%.
 Όχι απίθανο σενάριο να αξίζουν όλες μαζί οι τράπεζες 5 δισ. έως τα τέλη Οκτωβρίου ή Νοέμβριο από 8,6 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης