Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis: Δεν επείγει το θέμα των ελληνικών τραπεζών στη γ΄ αξιολόγηση - Έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα

Dombrovskis: Δεν επείγει το θέμα των ελληνικών τραπεζών στη γ΄ αξιολόγηση - Έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018
Συνεχίζεται όπως φαίνεται η διαμάχη μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.
Στο θέμα επανήλθε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδίου της Επιτροπής για την αυστηρότερη επίβλεψη των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, όταν ο Dombrovskis ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQRs) δήλωσε ότι τα θέματα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τα πιο πιεστικά στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, ενώ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.
«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, επανέρχεται σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και ανακτά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα.
Το δημόσιο έλλειμμα μειώνεται, ενώ αργότερα μέσα στο μήνα η Ελλάδα θα εξέλθει της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος» είπε χαρακτηριστικά.

To θέμα των AQRs 

Το θέμα AQRs άνοιξε επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από το ΔΝΤ όταν ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, αναφερόμενος στα AQRs δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του περασμένου Ιουλίου, που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».
Η «απάντηση» από την ΕΚΤ ήρθε ακριβώς μία ημέρα μετά (15/9/2017) όταν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o Benoit Coeure δήλωσε «η ΕΚΤ δεν εξετάζει AQRs για τις ελληνικές τράπεζες…ωστόσο πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες».
Δυστυχώς σε αυτή την δεύτερη αναφορά λίγοι έδωσαν προσοχή.
Ο Coeure τι μας είπε λοιπόν ότι ναι μεν δεν υπάρχουν σχέδια για AQRs αλλά από την άλλη πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ.
Πως μεταφράζεται αυτό;
Θα υπάρξει συμβιβασμός και είναι 100% βέβαιο ότι ακόμη και εάν δεν υπάρξουν AQRs ο λογαριασμός για τις τράπεζες θα είναι μεγάλος.
Θα είναι 5 ή 6 δισ. ή 8 με 9 δισ. όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο κοντά στην θέση του ΔΝΤ θέλει να πλησιάσει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης