Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Χάρη στον ESM η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ή το 5,6% του ΑΕΠ - Ναι σε πρόεδρο του Eurogroup

tags :
Regling: Χάρη στον ESM η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ή το 5,6% του ΑΕΠ - Ναι σε πρόεδρο του Eurogroup
Οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα οφείλουν να επιλύσουν τα προβλήματα που τις οδήγησαν στην κρίση
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μία ομιλία του Klaus Regling, ο οποίος έσπευσε να επαναλάβει ότι χάρη στη βοήθεια  του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η χώρα μας έχει ευνοηθεί εξαιρετικά, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που της προσφέρει.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, «ο μηχανισμός δανείζει τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα με επιτόκιο σχεδόν στο 1/3 σε σύγκριση με αυτό του ΔΝΤ.
Παράδειγμα η Ελλάδα η οποία με αυτόν τον τρόπο εξοικονομεί περί των 10 δισ., ευρώ ετησίως ή το 5,6% του ΑΕΠ της χώρας».
Αναφορικά με την χώρα μας προσέθεσε ότι η «Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που παραμένει σε πρόγραμμα του ESM.
Το πρόγραμμα αυτό έχει εισέλθει στον τρίτο και τελευταίο του χρόνο.
Η κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί.
Εάν συνεχίσει να πραγματοποιεί αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν καλές πιθανότητες να μπορέσει να αυτό-χρηματοδοτηθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ήδη η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα με την έξοδό της στις αγορές τον Ιούλιο, εκδίδοντας το πρώτο της ομόλογο από το 2014.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι έτοιμες να παράσχουν μία περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας εάν αυτή συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και εξέλθει επιτυχώς του προγράμματος το 2018.
Φυσικά αυτό θα γίνει εάν η Ελλάδα το χρειάζεται».
Για μία ακόμη φορά ο Regling επανέλαβε ότι τα χρήματα που έχουν λάβει οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι υπάρχει πολύ περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης απ’ ότι πιστεύουν ορισμένοι.
Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι «προκειμένου μία χώρα να μπορεί να λάβει τέτοια δάνεια, θα πρέπει να δεσμευθεί για την αυστηρή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα που την οδήγησαν στην κρίση.
Συνήθως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματά της.
Οι χώρες πρέπει επίσης να προχωρήσουν σε κινήσεις αποκατάστασης του ανταγωνισμού της οικονομίας τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος σε καθεστώτα παροχής υπερβολικών μισθών και να προωθηθούν μέτρα μείωσης του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας.
Επιπρόσθετα άλλες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και της αγοράς προϊόντων.
Επίσης θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη μια πλήρης Δημοσιονομική Ένωση για να λειτουργήσει η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.
Ο Regling δήλωσε ακόμη ότι «δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες μεταφορές χρημάτων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο προϋπολογισμός της ΕΕ επιτρέπει ήδη σημαντικές μεταφορές».
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε επίσης ότι η χρήση των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για την προώθηση της σύγκλισης θα μπορούσε να βελτιωθεί, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητο ένα νέο εργαλείο.
«Επίσης, δεν χρειαζόμαστε έναν μεγάλο πρόσθετο προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσουμε βαθιές συμμετρικές κρίσεις», ανέφερε ο Regling.
Ωστόσο, δήλωσε πως ένας περιορισμένος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται υπό συζήτηση και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ασύμμετρων οικονομικών σοκ.
Υποστήριξε την ιδέα ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup, προσθέτοντας ότι ο κάτοχος της θέσης θα μπορούσε να γίνει υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης «μόλις καθοριστούν σαφώς οι αρμοδιότητές του».
Ο ίδιος επέκρινε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ περίπλοκοι.





















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης