Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει swap ομολόγων ύψους 32 δισ ευρώ - Τι απαντά το YΠOIK

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει swap ομολόγων ύψους 32 δισ ευρώ - Τι απαντά το YΠOIK
Τα 20 ομόλογα εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI
(upd) Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο της ανταλλαγής 20 μικρών ομολόγων με την έκδοση τεσσάρων ή πέντε νέων εκδόσεων σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, καθώς προετοιμάζεται για την έξοδό της στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της ανταλλαγής των ομολόγων αντικαθιστώντας 20 ξεχωριστές ομολογιακές εκδόσεις με ονομαστική αξία περίπου 32 δισ. ευρώ, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
"Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες ενέργειες διαχείρισης του χρέους μας... για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την εμπορευσιμότητα του", ανέφερε ανώτερος έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, χωρίς να αναφέρει πότε θα μπορούσε να δρομολογηθεί.
Τα 20 αυτά ομόλογα εκδόθηκαν το 2012 στο πλάισιο του προγράμματος PSI σύμφωνα με το οποίο οι ιδιώτες ομολογιούχοι δέχθηκαν κούρεμα 53,5% στα ομόλογα που κατείχαν
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στον κόσμο με ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο  του 2017 και οι επενδυτές που αγόρασαν το νέο ομόλογο έχουν ήδη κερδίσει περίπου 1,5%ς.
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε αισθητά το 2017, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την προοπτική να η Ελλάδα να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης να απομακρύνεται καθώς και τα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας.
Η Αθήνα είναι πρόθυμη να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης που ολοκλήρώνεται τον Αύγουστο του 2018 και θέλει να ολοκληρώσει την γ' αξιολόγηση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017.
Η Αθήνα και οι πιστωτές της συμφώνησαν τον Ιούνιο να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης έως τον Αύγουστο του 2018.
Ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το αποθεματικό θα ενισχυθεί στα 14 δισ. ευρώ με τα 5 δισ. ευρώ να αντλούνται μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων και άλλων ενεργειών διαχείρισης μετρητών.
"Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό ύψους περίπου 12-14 δισ. ευρώ για την περίοδο εννέα έως δώδεκα μηνών μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης", δήλωσε ο αξιωματούχος.
"Αυτό θα δείξει ότι θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2019, στο δυσμενές σενάριο".
Η Αθήνα θέλει να εκδώσει τουλάχιστον δύο νέα ομόλογα μέχρι το τέλος του τρίτου πακέτου διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, χωρίς να γνωστοποιήσουν τα χρονοδιαγράμματα.



ΥΠΟΙΚ: Καμία απόφαση, προς το παρόν, για swap ομολόγων

Η ανταλλαγή ομολόγων που είχε εκδόσει στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο με νέα ομόλογα περιλαμβάνεται στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ειναι μία κίνηση στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του προγράμματος προκειμένου να βελτιώσει την καμπύλη ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και να ομαλοποιήσει τις πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια.
Αυτή είναι η στρατηγική την οποία ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως την περιγράφουν αρμόδιες πηγές, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters ότι εξετάζεται η ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαισιο του PSI με νέα ομόλογα.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε ότι εξετάζεται η ανταλλαγή 20 ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 με πέντε νέα.
Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές το Swap των ομολόγων είναι μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πολύ καιρό αλλά όπως επισημαίνουν πρόκειται για μία άσκηση η λύση της οποίας εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον και άλλους κρίσιμους παράγοντες.
Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία με πολλές παραμέτρους και άφηναν να εννοηθεί ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων δεν είναι ένα θέμα του παρόντος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 στο πλαίσιο του PSI το ελληνικό δημόσιο είχε εκδόσει νέους τίτλους προς τους ιδιώτες που συμμετείχαν σ΄ αυτό ανταλλάσσοντας τους με τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας τους.
Αυτούς τους νέους τίτλους αφορούν οι προτάσεις για swap.
Οταν θα ληφθούν οι αποφάσεις για την κίνηση αυτή τότε θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος της ανταλλαγής, το αν θα γίνεται με 4,5 ή 6 νέες εκδόσεις , όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία της, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

(Πρώτη ενημέρωση 20 Σεπτεμβρίου 2017, 21:59)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης