Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δήμος Αθηναίων: Πλεόνασμα 27,5 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2016

Δήμος Αθηναίων: Πλεόνασμα 27,5 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2016
Ο κ. Καμίνης, επισήμανε ότι αυτό επετεύχθη παρότι μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη και κυρίως η κρατική επιχορήγηση κατά 53 εκατ. ευρώ
Πλεόνασμα 27,5 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση του 2016 παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων.
Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο δήμος το 2010 είχε έλλειμμα 46,7 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2011 και μετά που ανέλαβε την ηγεσία του δήμου η παράταξή του, ήταν πλεονασματικός.
Ο κ. Καμίνης, επισήμανε ότι αυτό επετεύχθη παρότι μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη και κυρίως η κρατική επιχορήγηση κατά 53 εκατ. ευρώ.
Αποκτά, επίσης, μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι το οικονομικό πλεόνασμα επιτεύχθηκε παράλληλα με την εξόφληση και των προμηθευτών και τη μείωση των συνολικών υποχρεώσεων του δήμου.
Οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου, όπως είπε, το 2010 ανέρχονταν στο ποσό των 289,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 περιορίστηκαν στα 132,74 εκατ. ευρώ, μειωμένες δηλαδή κατά 156,76 εκατ. ευρώ.
Σε σύγκριση μάλιστα με το έτος 2015, οι υποχρεώσεις εμφανίζουν μείωση κατά 19,92 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 13,04%.
Αντίστοιχη, πρόσθεσε, είναι και η αποκλιμάκωση των δανειακών υποχρεώσεων.
Από το ποσό των 219,18 εκατ. ευρώ που ανέρχονταν τα δάνεια του Δήμου Αθηναίων το 2010, σε 122,47 εκατ. ευρώ το 2016.
Ακόμη, παρά τις οικονομικές συνθήκες, το 2016 τα έσοδα του δήμου αυξήθηκαν 2,04% και ανήλθαν στο ποσό των 440,69 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Καμίνης σημείωσε ακόμη ότι ο δήμος δεν οφείλει σε εφορία και σε ασφαλιστικούς φορείς, καταβάλλει κανονικά μισθούς και ημερομίσθια σε εργαζομένους, μείωσε τα δάνεια και τις λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 16,89% σε σχέση με το 2015, ενώ πληρώνει χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις του προς τρίτους (προμηθευτές-πιστωτές).
Την ίδια περίοδο υπογράμμισε ότι γίνεται ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, ενισχύοντας και στεγάζοντας 26.000 άπορους πολίτες μέσω του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών, ενώ είναι σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα, 42,26 εκατ. ευρώ.
Ο Κώστας Αλεξίου από την παράταξη "Ανοιχτή Πόλη" καταλόγισε στη Δημοτική Αρχή γραφειοκρατική - διαχειριστική αντίληψη, δίχως καμία αναπτυξιακή προοπτική.
Ακόμη επισήμανε τις εκκρεμμείς δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του δήμου ύψους 39 εκατ. ευρώ και άλλα, η έκβαση των οποίων αν είναι αρνητική θα καταστήσει, μεταξύ άλλων, ελλειμματικό τον δήμο, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος 15ετίας.
Η Δήμητρα Βελέντζα, "Ελληνική Αυγή" το χαρακτήρισε "εικονικό και πλασματικό".
Ο Στέλιος Λάμπρου, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση της Αθήνας", είπε ότι «η κατάσταση στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας είναι άθλια» και ο δήμος έχει σήμερα 7.500 εργαζόμενους έναντι 11.000 το 2010.
Από την "Αθήνα πόλη της ζωής μας", Νίκος Βαφειάδης, είπε για τον κ. Καμίνη ότι «δεν έχει ιδέα από οικονομικά», αμφισβήτησε όσα ανέφερε για τις προηγούμενες διοικήσεις, επισημαίνοντας ότι ποτέ ο δήμος δεν χρώσταγε σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία και τα δάνεια εξυπηρετούνταν πάντα κανονικά .
Ο επικεφαλής της "Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας", Πέτρος Κωνσταντίνου, χαρακτήρισε τον κ. Καμίνη «δήμαρχο της λιτότητας και των περικοπών», ενώ επισήμανε ότι ποτέ δεν εναντιώθηκε στα Μνημόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης