Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ληξιπρόθεσμα, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα πρόσθετα μέτρα του ΔΝΤ για το 2018 στο «μενού» του EWG 28/9

Ληξιπρόθεσμα, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα πρόσθετα μέτρα του ΔΝΤ για το 2018 στο «μενού» του EWG 28/9
O υπουργός οικονομικών άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για νέα μέτρα με την εξής δήλωσή του: «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018, αν υπάρξει, θα το δούμε όμως
Προσωρινή είναι η «ανάσα» που παίρνει η κυβέρνηση από την υπαναχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα περί μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών διότι στη σημερινή 29/9/2017 συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης EuroWorking Group (EWG) θα υπάρξουν άλλα δύσκολα σημεία.
Μεταξύ των οποίων είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και φυσικά τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το ΑΕΠ το 2018 ή ότι άλλο βγάλει στην πορεία της 3ης αξιολόγησης το Ταμείο.
Ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα αν και η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει νεότερα στοιχεία με την πορεία εκκαθάρισης αυτών των οφειλών εντούτοις σήμερα δεν πρόκειται να κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ που είναι προγραμματισμένη για το σκοπό αυτό.
Σε ότι αφορά το σενάριο για νέα μέτρα και το οποίο  περιλαμβάνεται μέσα στην έκθεση συμμόρφωσης που παρέδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια μετά τις αστοχίες που εντόπισαν στα έσοδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, έδειξε να μην ανησυχεί.
Υποστήριξε ότι ο στόχος του πλεονάσματος το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά και δεν θα απαιτηθεί η λήψη επιπλέον μέτρων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, άφησε υπονοούμενα για διαστρέβλωση από τους δημοσιογράφους των όσων είπε στην άτυπη ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πάντα στη μέση, αφού ο υπουργός άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για νέα μέτρα με την εξής δήλωσή του:
«Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018.
Αν υπάρξει, θα το δούμε όμως, είμαστε δεσμευμένοι για στόχο 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο».

Ο κ. Τσακαλώτος, αφού αναγνώρισε ότι κάποιες επαγγελματικές ομάδες υπερφορολογούνται (σχολιάζοντας τη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη για την υπερφορολόγηση και την ανάγκη ανακούφισης των πολιτών από τη λιτότητα), υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο αυτή η εικόνα», αντιτείνοντας ότι «έχει αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, έχουν ανοίξει οι επιχειρήσεις κι ότι σύμφωνα με τις έρευνες οι καταναλωτές λένε ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις αγορές τους».
Ο ίδιος τοποθέτησε την ανάπτυξη στο 2% για το 2017 έναντι αναθεωρημένου στόχου για 1,8% του ΑΕΠ, υποστηρίζοντας ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, ενώ άλλες προχωρούν, όπως της Fraport και της Παπαστράτος.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περιθώριο να ισχύσει η ρύθμιση με τις 120 δόσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού και για τους οφειλέτες του Δημοσίου, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο αυξημένο ενδιαφέρον για τον θεσμό (5.000 οι ενδιαφερόμενοι της ηλεκτρονικής πλατφόρμας).
Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Τσακαλώτος είπε:
«Ξέραμε ποιος ήταν, με τα καλά και τα κακά του, είναι μια σύνθετη προσωπικότητα που άφησε την στάμπα του, πάντως ήταν ευρωπαϊστής.
Πραγματικά πίστευε μια εποχή ότι ήταν καλύτερα για τους Ελληνες να ήταν εκτός».
Αστειευόμενος μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «με πήρε πριν από δύο ώρες ο πρωθυπουργός για να πάω στην προεδρία της Βουλής, αφού έφυγε ο Σόιμπλε, να πάω κι εγώ στην προεδρία της Βουλής».
Και στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι «όντως το έκανε αυτό το αστείο ο Αλέξης Τσίπρας».

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης