Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρίτσης: Οι νέες επενδύσεις είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση - Υπάρχει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Χαρίτσης: Οι νέες επενδύσεις είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση - Υπάρχει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος
Επόμενη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου αποτελεί ο νόμος πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς
«Υπάρχει σαφής βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αυτό δεν είναι δική μας αίσθηση αλλά προκύπτει από τα στοιχεία», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι νέες επενδύσεις.
Όπως σημειώνει, «το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε αύξηση των επενδύσεων κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 185% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2016.
Την ίδια εικόνα αποκομίζουμε και στις συναντήσεις μας με επενδυτές, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η πραγματικότητα αυτή δεν αλλάζει όσο κι αν επιδιώκεται κάτι τέτοιο από την αξιωματική αντιπολίτευση και μέρος των ΜΜΕ».
Κατά τον ίδιο, «αυτό που αξιολογούν οι επενδυτές είναι το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Ήδη το τελευταίο διάστημα ξεμπλοκάραμε επενδυτικά σχέδια ύψους 670 εκ. ευρώ και τώρα, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, προχωρούν επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ στον τουρισμό και την ενέργεια, που λίμναζαν για χρόνια, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ακόμη, μέσα από την πολύ προωθημένη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δρομολογήσαμε για τα επόμενα τρία χρόνια, συμφωνίες που ξεπερνάνε τα 7 δισ. ευρώ και που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, στους τομείς π.χ. των υποδομών, της ενέργειας και της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η επιτυχημένη συνεργασία μας με την ΕΤΕπ άλλωστε αποδίδει ήδη καρπούς, καθώς θα αποφέρει εκταμιεύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Hoyer κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στη χώρα μας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ένεση ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Συνολικά για την πολιτική για τις επενδύσεις, ξεκαθαρίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης διατρέχεται από κανόνες που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, των εργατικών δικαιωμάτων και την αρμονική συνύπαρξη των νέων επενδύσεων με υφιστάμενες παραγωγικές δραστηριότητες των τοπικών οικονομιών. «Πρακτικές που ήθελαν τις επενδύσεις να υλοποιούνται ανάλογα με την πρόσβαση τους στην πολιτική εξουσία ή χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, δεν έχουν θέση στη δική μας λογική», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί η επένδυση, έχοντας ως απαρέγκλιτο δεδομένο την τήρηση όλων των συνταγματικών και θεσμικών προβλέψεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ακόμη, αναφέρει ότι «οι νέες επενδύσεις είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για την προσέλκυσή τους πραγματοποιούνται διαρκώς συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», υπενθυμίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με πολυπληθή αντιπροσωπεία Γάλλων και Ιταλών επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της επίσκεψης των πρωθυπουργών Μακρόν και Τζεντιλόνι και υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες, πριν λίγες μέρες ο υπουργός Δ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε στο Λονδίνο με τους επικεφαλής δεκάδων επενδυτικών funds, ενώ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον «θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε πληθώρα διεθνών επενδυτών τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας και τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για τη διευκόλυνση των επενδύσεων».
Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των θεσμικών παρεμβάσεων, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι επόμενη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου αποτελεί ο νόμος πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς, για τις στρατηγικές επενδύσεις αλλάζει το τοπίο με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ διευρύνονται και τα κριτήρια ώστε να συμπεριλαμβάνονται και επενδυτικά σχέδια από περισσότερους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο από τον τουρισμό και την ενέργεια.
Επίσης μέσω της «Task Force», για την προώθηση των επενδύσεων, εξετάζεται η θεσμική αντιμετώπιση αναβίωσης και επαναλειτουργίας κλειστών εργοστασίων ή επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται κοντά στο «λουκέτο», είτε μέσω της απευθείας πώλησής τους σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες είτε σε κάποιες περιπτώσεις με την ανάληψη της λειτουργίας τους από συνεταιριστικά σχήματα εργαζομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης