Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Στις 100,6 μονάδες Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Ελλάδα

tags :
ΙΟΒΕ: Στις 100,6 μονάδες Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Ελλάδα
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014
Στις 100,6 μονάδες ενισχύθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2017, από 98,2 τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο, στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.
Έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιομηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε Λιανικό Εμπόριο και Υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται σημαντικά.
H καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την ανεργία.
Η ανάκαμψη του δείκτη καθ’όλη τη διάρκεια του 2017 είναι συμβατή με τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με την προσδοκία ότι ο ρυθμός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσημείωτη.
Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σημασία που είχε η άμβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή πορεία του προγράμματος, όπως σε κάποιο βαθμό και την καλή πορεία του τουρισμού.
Αυτοί είναι και ο ισχυρότεροι παράγοντες στην τρέχουσα περίοδο και, παρά τις δυσμενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται να διαμορφώνονται προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομίας, έστω και με μικρότερο ρυθμό από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ανακάμπτουν, όπως συμβαίνει και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται, αν και από χαμηλό επίπεδο
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, αντίθετα με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται αποκλιμάκωση του σχετικού δείκτη
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται θετικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, όμως οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της εξασθενούν.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική βελτίωση του δυσμενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας όμως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποταμίευσης να παραμένει στα ίδια επίπεδα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Βελτίωση προσδοκιών, με πιο αισιόδοξες προβλέψεις για παραγωγή - εξαγωγές

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώνεται τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις 99 (από 91,6) μονάδες, σε επίπεδο ελαφρώς ανώτερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (94 μον.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ανακάμπτουν, όπως συμβαίνει και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης αμβλύνεται τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο, στις -10 (από -17) μονάδες, με το 1/5 (από ¼) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 9% να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο αυξάνεται στις +19 (από +12) μονάδες, με το 31% (από 27%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12% (από 15%) μείωσή της.
γ) Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο περιορίζεται στις +6 (από +15) μονάδες, με το 16% (από 24%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 10% να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Σεπτέμβριο κυρίως ανοδικέςτάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο εντείνονται (στις +26 από +17 μον. το ισοζύγιο), ενώ οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα (+23 από +22 μον. ο δείκτης), με το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να αυξάνεται στις +4 (από +1) μονάδες.
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύονται αισθητά τον Σεπτέμβριο (στις +26 από +15 μον. το σχετικό ισοζύγιο), με το 39% (από 30%) των επιχειρήσεωννα αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 12% (από 15%) μείωσή τους. Και οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, στις +16 (από +11) μονάδες.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παραμένουν στους 4, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού υποχωρεί οριακά στο 70,2% (από 71,7%).
ζ) Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση μεταβάλλεται έντονα αρνητικά τον Σεπτέμβριο (-8 από +12 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 7% (από 18%), έναντι ενός 15% (από 6%) που αναμένει μείωση.
η) Οι προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποδηλώνουν επανάκαμψη πληθωριστικών τάσεων (στις +6 από -5 μον.), με το 86% (από 82%) των επιχειρήσεων να προβλέπει σταθερότητα τιμών το επόμενο τρίμηνο και ένα 4% (από 11%) εκ νέου άνοδό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης