Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λυμπερόπουλος πρόεδρος ΣΑΤΑ στο bankingnews: Η τεχνολογία μπορεί να παρανομεί και να μην εφαρμόζει το νόμο;

tags :
Λυμπερόπουλος πρόεδρος ΣΑΤΑ στο bankingnews: Η τεχνολογία μπορεί να παρανομεί και να μην εφαρμόζει το νόμο;
Η υπηρεσία  των ταξί και η μεταφορά πελατών στον προορισμό  του  έχει κανόνες και πλαίσιο  το οποίο όμως καταστρατηγείται από τις εταιρείες διαμεσολάβησης παροχής  υπηρεσιών όπως είναι η Beat και η Uber.
Τα καυτά ζητήματα που έχει ανοίξει η τεχνολογία  στον τομέα των υπηρεσιών  βάζει στο τραπέζι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστικών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) κ. Θύμιος  Λυμπερόπουλος μιλώντας στο bankingnews.
Ο  πρόεδρος του ΣΑΤΑ λέει ορθά κοφτά ότι δεν έχει διαφορές με κανέναν και υπερασπίζεται τη νομιμότητα η οποία όπως λέει ο ίδιος κινείται σε γκρίζα περιοχή.
Η υπηρεσία  των ταξί και η μεταφορά πελατών στον προορισμό  του  έχει κανόνες και πλαίσιο  το οποίο όμως καταστρατηγείται από τις εταιρείες διαμεσολάβησης παροχής  υπηρεσιών όπως είναι η Beat και η Uber.  
Ειδικά για τη Uber, ο κ. Λυμπερόπουλος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί  να χρησιμοποιεί  ιδιωτικά  ΙΧ και οδηγούς χωρίς επαγγελματική άδεια.
Τονίζει ότι πρέπει να απαγορευθεί η μετακίνηση  επιβατών με  αυτό καθεστώς.
Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ για την εταιρεία Beat του κυρίου Νίκου Δρανδάκη, και ιδρυτή της διαδικτυακής εφαρμογής TaxiBeat, η οποία πουλήθηκε στην  γερμανική εταιρεία Daimler – Benz  έναντι συνολικού τιμήματος 43 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, η εταιρεία Beat είναι  μια καινοτόμο  εταιρεία και πρόγονος της ήταν τα ράδιο taxi τα οποία όμως λειτουργούσαν μέσα στον νομικό πλαίσιο το οποίο είχε θεσμοθετήσει η πολιτεία.
Όμως η δραστηριότητα της Beat κινείται υπεράνω του νόμου κάνοντας προσφορές, δίνοντας δωρεάν διαδρομές στους πελάτες και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.  
Ο πρόεδρος  του ΣΑΤΑ  υποστηρίζει ότι η Beat δεν διαθέτει στόλο αυτοκινήτων 8.000 ταξί και οι συνεργαζόμενοι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί δεν ξεπερνούν τους 1.500.
Καθώς το ύψος των προμηθειών για την εταιρεία διαμεσολάβησης ανέρχεται στο 16,5%  όταν ο συνεργαζόμενος οδηγός ή ιδιοκτήτης ταξί δίνει προμήθεια 13% επί των εισπράξεων  και μαζί με τη διαδικασία πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας η προμήθεια διαμορφώνεται στο 3,5%.  
Η εταιρεία Beat για την πληρωμή των συμβεβλημένων οδηγών χρησιμοποιεί τράπεζες εξωτερικού που φθάνουν μέχρι το μακρινό Περού.  
Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ εκτιμά  ότι οι εταιρείες διαμεσολάβησης πρέπει να έχει φορολογικό  μητρώο  στην Ελλάδα και να τηρούν  απαρέγκλιτα τη νομοθεσία και κυρίως  να κλείσουν  τα «κενά»  που υπάρχουν σήμερα.
Ο Κ.  Λυμπερόπουλος  υποστηρίζει ότι  πρέπει οι εταιρείες  διαμεσολάβησης  προσπαθούν  να εξοντώσουν τους  επαγγελματίες ταξιτζήδες με αθέμιτες πρακτικές και ο βασικός τους  σκοπός είναι να δημιουργήσουν καρτέλ με την προσδοκία οι οδηγοί να μπουν σε μία  εργασιακή «γαλέρα» ενώ  οι εμπνευστές  του θα  πλουτίζουν  σε βάρος  τους μεταφέροντας   τα χρήματα  στο εξωτερικό.
Το  έμβασμα που παρουσιάζουμε  εμφανίζει  ότι ο  συνεργαζόμενος οδηγός της Taxideat έλαβε ως αμοιβή 83,87 ευρώ από τράπεζα του εξωτερικού η οποία χρέωσε προμήθεια ύψους  4 ευρώ για το έμβασμα ή το 4,7% της αξίας της συναλλαγής.
Τα  χρήματα  προέρχονται  από το εξωτερικό  για την  πληρωμή  των οδηγών  με την εταιρεία διαμεσολάβησης.



 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης