Οικονομία

ΕΦΚΑ: Με πλεόνασμα 81 εκατ. ευρώ «κλείνει» το 2017 - Για αλχημεία κάνει λόγο η αντιπολίτευση

tags :
ΕΦΚΑ: Με πλεόνασμα 81 εκατ. ευρώ «κλείνει» το 2017 - Για αλχημεία κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πλασματικό πλεόνασμα και αλχημεία ενώ το υπουργείο επιμένει ότι η αλήθεια των αριθμών είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι, σταθερά και συνειδητά, υποσκάπτουν το φορέα
Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός που ενέκρινε χθες (2/10) το ΔΣ του ΕΦΚΑ εμφανίζει πλεόνασμα 81 εκατ. ευρώ για το 2017.
Το έλλειμμα του υπέρ-Ταμείου, του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό ανερχόταν σε 1,048 δισ. ευρώ ενώ κατά τη διάρκεια του έτους υπήρχε ισχυρή πεποίθηση από την πλευρά του υπουργείου εργασίας ότι θα «κλείσει» τουλάχιστον ισοσκελισμένος αν όχι πλεονασματικός.
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πλασματικό πλεόνασμα και αλχημεία ενώ το υπουργείο επιμένει ότι η αλήθεια των αριθμών είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι, σταθερά και συνειδητά, υποσκάπτουν το φορέα.
 Το έλλειμμα «συγκρατήθηκε» σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα για τους εξής λόγους:
-Εκτός από την  ειδική κρατική επιχορήγηση , ο ΕΦΚΑ ενισχύθηκε  με επιπλέον 350 εκατ. από τον... «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
-Αυξήθηκαν τα έσοδα από τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης και από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από την άλλη πλευρά μειώθηκαν οι δαπάνες λόγω της μείωσης των συντάξεων του δημοσίου και της ορθότερης ταμειακής διαχείρησης.
-Απέδωσε η αξιοποίηση των ακινήτων του φορέα εν
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ωστόσο ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει 11,7 δισ. ευρώ σε άλλους οργανισμούς, ενώ εκκρεμεί η καταβολή 139.000 κύριων συντάξεων (παλαιών και νέων).
Εντός στόχου, όχι όμως πολύ πάνω από το 60%-65% κινείται και η εισπραξιμότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης