Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Μετεξεταστέα» σε 13 από 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου 2017 η Ελλάδα - Σύννεφα στο Eurogroup στις 9/10

«Μετεξεταστέα» σε 13 από 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου 2017 η Ελλάδα - Σύννεφα στο Eurogroup στις 9/10
Κανονικά το μέτρο των πλειστηριασμών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και όχι μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος που παρουσίασε στο τελευταίο Euro Working Group
Πελαγοδρομεί η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης αφού σύμφωνα με καλά ενημερωμένες από τις 15 δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μόλις 1 ή το πολύ 2 από αυτό το «πακέτο» (!) και με τους δανειστές να εμφανίζονται έτοιμοι να βγάλουν στη «σέντρα» την ελληνική πλευρά.
Μετά από αυτό το γεγονός το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Δευτέρα  9 Οκτωβρίου αποκτά άλλο ενδιαφέρον για τον  Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Και εκεί που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπολόγιζε ότι θα περάσει ένα ήσυχο απόγευμα στο Λουξεμβούργο τα σύννεφα πάνω από την πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου έχουν αρχίσει ήδη να συσσωρεύονται προμηνύοντας την έλευση ψυχρού μετώπου.
Μετά τον «πονοκέφαλο» μετά τα ληξιπρόθεσμα χρέη - που παραμένουν σε αυξητική τάση, (σ.σ. αύξηση 588 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο) που κανονικά θα έπρεπε να είχε ανακοπεί από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει η αποπληρωμή αυτών των οφειλών με τα 800 εκατ. ευρώ που έλαβε τον Ιούλιο η χώρα από τους δανειστές - ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί απολογούμενος και για τις καθυστερήσεις με τα «παραδοτέα» προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου.
Αλλά και για αυτά που λείπουν από την «λίστα» του Αυγούστου, όπως είναι ο επανυπολογισμός και η έκδοση του 30% των νέων συντάξεων, που αφορούν την περίοδο μετά τον νόμο Κατρούγκαλου που κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο ή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες.
Κανονικά το μέτρο των πλειστηριασμών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και όχι μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος που παρουσίασε στο τελευταίο Euro Working Group o ανακληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Άλλα ζητήματα που μπήκαν τότε στο τραπέζι του EWG ήταν η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων στις 52.000, πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 47.000, τα επιδόματα που ονομάστηκαν μη μισθολογικά ωφελήματα στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και οι αρρυθμίες γύρω από την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο. Στο μέτωπο των εργασιακών, αντιδράσεις υπήρχαν και στο ζήτημα της μείωσης του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο, αλλά και για μια σειρά άλλες διατάξεις που υιοθέτησε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ενοχλούν σφόδρα τους δανειστές.      

Αναλυτικότερα, όμως τα 15 προαπαιτούμενα που δέσμευαν την κυβέρνηση έως τον Σεπτέμβριο είναι:      

1.  Διατήρηση ρευστότητας: Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs)

2. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.

3. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.

4. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.

5.Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ να υιοθετήσει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.

6. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

7.  Κτηματολόγιο: Νέα νομοθεσία για τα γραφεία Κτηματολογίου.

8. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ): Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.

9. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία): Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.

10. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία μέσα για τους τομείς εξόρυξης.

11. Ανεξάρτητες αρχές: Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.

12. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας.  

13. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός): Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων- Επιλογή γενικών διευθυντών.

14.  Δικαιοσύνη: Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

15. Κοινωνική προστασία: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης