Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ξεκλειδώσει τη δόση των 800 εκατ. ευρώ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ξεκλειδώσει τη δόση των 800 εκατ. ευρώ
O Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε την επένδυση του Ελληνικού «σύμβολο κακοδιαχείρισης»
«Οι αρχές εργάζονται για να συλλέξουν τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών» επεσήμανε σήμερα (5/10/2017) Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση, τονίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 800 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν καλό για τη ρευστότητα της Ελλάδας αν τα στοιχεία φτάσουν και πιστοποιηθούν εγκαίρως πριν από τις 31 Οκτωβρίου», καθώς τότε λήγει και η προθεσμία που τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα είπε ο αξιωματούχος.
Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπάρχει η βούληση να τελειώσει η αξιολόγηση πριν το τέλος του 2017.
Όσον αφορά την επένδυση του Ελληνικού, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης», ενώ τόνισε η ιδιωτικοποίηση θα έχει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, που θα ξεπερνούν την αξιοποίηση ενός σημαντικού ακινήτου.
Τέλος αναφερόμενος στον Wolfgang Schaeuble και στο γεγονός ότι το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου θα είναι το τελευταίο του (καθώς θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της γερμανικής βουλής), ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι είναι κρίμα να φεύγει από το γκρουπ κάποιος με τόσο ξεκάθαρη και αναλυτική σκέψη.

Οι αλλαγές στον ESM

Εν τω μεταξύ, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τέσσερα: Οι πιθανές μελλοντικές αλλαγές στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η προετοιμασία για τη συμμετοχή στη Σύνοδο του ΔΝΤ και οι εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η μεταμνημονιακή επιτήρηση στην Πορτογαλία και η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ευρωζώνη.
Όσον αφορά τις πιθανές αλλαγές στον ρόλο του ESM, η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν μία γενική συζήτηση, η οποία ξεκινάει από «πολύ διαφορετικές απόψεις», όπως σχολίασε ο αξιωματούχος.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα σε έναν χρόνο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων για τον ρόλο του ESM και πρόσθεσε ότι η πραγματική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης