Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το πραγματικό πρόσωπο του νέου CEO Riccardo Λαμπίρη του ΤΑΙΠΕΔ

tags :
Το πραγματικό πρόσωπο του νέου CEO Riccardo Λαμπίρη του ΤΑΙΠΕΔ
Ποιος είναι ο κ. Riccardo Λαμπίρης που αναλαμβάνει τα ηνία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων
Είναι μόλις 42 ετών, με επικοινωνιακά χαρίσματα αλλά σχεδόν 20ετή εμπειρία στο χρηματοοικονομικό τομέα και από τις 15 Οκτωβρίου καλείται να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του Διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.
Μια καρέκλα στην οποία οι προκάτοχοί του δεν μακροημέρευσαν.
Φαίνεται όμως ότι θα αποτελέσει μια διαφορετική περίπτωση καθώς έγινε το … «θαύμα» και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ πληροί όλα τα κριτήρια της διεθνούς προκήρυξης για την κατάληψη της θέσης.
Διαθέτει εκτός από το βασικό πτυχίο, δύο μεταπτυχιακά και μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες και μπορεί να επικοινωνήσει σε μια τέταρτη.
Ο κ. Riccardo Λαμπίρης σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Sussex και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc. στο Project Management (διαχείριση έργων), από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και MSc. στο Διεθνές εμπόριο, τις μεταφορές και τις χρηματοδοτήσεις, από το City University στην Μεγάλη Βρετανία.
Μιλά πέρα από τα ελληνικά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά και έχει βασικές γνώσεις στην Ισπανική.
Η καριέρα του ξεκίνησε το 1997, όταν εργάστηκε για μόλις 4 μήνες στη Rockwell Golde ως μηχανολόγος.
Φαίνεται όμως ότι ο συγκεκριμένος τομέας δεν ικανοποιούσε τις φιλοδοξίες του και έτσι προχώρησε στη λήψη των δύο μεταπτυχιακών τίτλων, για επανέλθει το 1999 στην αγορά εργασίας ως Αναλυτής του τομέα Corporate Finance της Telesis Χρηματιστηριακή, όπου απέκτησε εμπειρία στη σύνταξη ενημερωτικών δελτίων, την τιμολόγηση εισαγωγών και την κατανομή μετοχών, αποτελώντας το σύνδεσμο της εταιρίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο.
Από 2001 που η Telesis πέρασε στον έλεγχο της Eurobank, αναβαθμίστηκε σε μεγάλα projects, όπως η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του δημοσίου (Αριάδνη όπου τιτλοποιήθηκαν τα μελλοντικά έσοδα των κρατικών λαχείων και Άτλας όπου τιτλοποιήθηκαν μελλοντικά κονδύλια του Γ ΚΠΣ), καθώς συγχωνεύσεις και εξαγορές σε επίπεδο investment banking, που χειριζόταν ο όμιλος EFG σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία.
Το 2005 μεταπήδησε στην HSBC Παντελάκης Χρηματιστηριακή, ανέλαβε manager της συμβουλευτικής του Investment Banking και χειρίστηκε εξαγορές και συγχωνεύσεις που ανέλαβε η εταιρία σε επίπεδο αποτιμήσεων, συμβουλευτικής των αγοραστών και το σχεδιασμό των διαδικασιών για λογαριασμό των πωλητών.
Η καριέρα του στην εν λόγω χρηματιστηριακή τερματίστηκε μόλις σε εννέα μήνες, καθώς η HSBC Bank που ήλεγχε τη χρηματιστηριακή, εκτίμησε τις δυνατότητες του και τον προσέλαβε στη θέση του επικεφαλής του Advisory για την Ελλάδα και την Κύπρο, θέση που κατείχε μέχρι να επιλεγεί για τη θέση του νέου CEO του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο διάστημα της πολυετούς θητείας του στην HSBC, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εξαγορών και Συγχωνεύσεων που εδρεύει στο Λονδίνο, του ανατέθηκε να αναπτύξει το δίκτυο Franchise της Τράπεζας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είχε την βασική ευθύνη για τις επενδύσεις Κινέζων στην περιοχή ευθύνης του.
Ταυτόχρονα απέκτησε εμπειρία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς ενεπλάκη σε συμφωνίες με την ελληνική πλευρά με τελευταία το 2014, ενώ λειτούργησε επισήμως ως σύμβουλος Υπουργών και Γενικών γραμματέων για ενεργειακά ζητήματα.
Αποτέλεσε το βασικό σύμβουλο του κου Σταθάκη, στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον έχει εμπλακεί σε συναλλαγές που αφορούν στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε επέκταση σύμβασης παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων και στην επαναδιαπράγματευση της σύμβασης λειτουργίας του αεροδρομίου της Κύπρου. Παράλληλα ήταν σύμβουλος σε αναδιάρθρωση ομολογιακών δανείων εταιριών, σε placecements εταιριών στο ΧΑ, καθώς και σύμβουλος project finance σε φωτοβολταϊκό πάρκο μαμούθ εγκατεστημένης ισχύος 50MW.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης