Οικονομία

Οι Θεσμοί κρατούν όμηρους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και Ταμεία

tags :
Οι Θεσμοί κρατούν όμηρους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και Ταμεία
Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και το άρθρο 15 παράγραφος 21 προβλέπει ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς να βάζει όριο οφειλών
Το «πράσινο φώς» από τους Θεσμούς αναμένει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για να οριστικοποιηθεί η λύση για περισσότερους από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να ενταχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αφού δεν έχουν την πτωχευτική ιδιότητα.
Πρόκειται για επαγγέλματα με τα χαρακτηριστικά του αυτοαπασχολούμενου, ο οποίος δεν απασχολεί προσωπικό.
Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και το άρθρο 15 παράγραφος 21 προβλέπει ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς να βάζει όριο οφειλών.
Στην περίπτωση αυτή δεν έχει όριο οφειλών και δύναται να ρυθμιστούν από το πρώτο ευρώ χωρίς όριο.
Η υλοποίηση του άρθρου 15 παράγραφος 21 έχει την έγκριση των τεχνικών κλιμακίων και αναμένεται να εγκριθεί από τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών.
Πηγή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη φορά που έχουν συμφωνήσει τα τεχνικά κλιμάκια  και θα ήταν υπερβολή έως ακατανόητο να αντιδράσουν οι εκπρόσωπων των Θεσμών.
Η έγκριση των Θεσμών  είναι απαραίτητη  για να υλοποιηθεί η διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάσσονται  στο άρθρο 15 παράγραφο 21.
Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας θα εκδοθούν οι εγκύκλιοι υλοποίησης και θα ανοίξει ο δρόμος ρύθμισης οφειλών προς  την εφορία και τα Ασφαλιστικά  Ταμεία.  
Ο ενδιαφερόμενος που έχει οφειλές και σε τράπεζες θα μπορεί στη συνέχεια να κάνει ρύθμιση αξιοποιώντας τον Κώδικα Δεοντολογίας υποβάλλοντας μια απλή αίτηση.
Ο ενδιαφερόμενος θα ζητάει τη ρύθμιση της οφειλής και η τράπεζα  θα λάβει υποχρεωτικά τη ρύθμιση που έχει επιτευχθεί με την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στην περίπτωση που η τράπεζα δεν αποδεχθεί την πρόταση του οφειλέτηυπάρχει η προοπτική η υπόθεση να φθάσει στα Δικαστήρια για την οριστική  ρύθμιση της οφειλής χωρίς την υπαιτιότητα του οφειλέτη.
Πρόκειται γα ρύθμιση ανάσα τους ελεύθερους επαγγελματίες  οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι με οφειλές που αποτελούν εμπόδιο για τη συνταξιοδότησή τους.  
Στον πρώην  ΟΑΕΕ οι οφειλές ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις ενώ το αρχικό κεφάλαιο διαμορφώνεται περίπου στα 7 δισ. ευρώ.  
Η λογική των  ρυθμίσεων θα στηριχθεί στο διαθέσιμο εισόδημα που  απομένει για την επιβίωση του οφειλέτη.
Σε διαπραγμάτευση μπορεί να τεθούν και τα τελευταία 100  ευρώ που απομένουν το μήνα.
Το ζητούμενο είναι ο χρόνος άφιξης των θεσμών που ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί με ακρίβεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να έρθουν στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingmews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης