Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για 3η αξιολόγηση και έξοδο στις διεθνείς αγορές - Πότε σχεδιάζεται νέα έκδοση ομολόγου

tags :
Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για 3η αξιολόγηση και έξοδο στις διεθνείς αγορές - Πότε σχεδιάζεται νέα έκδοση ομολόγου
Aξιολόγηση και αγορές πάνε «πακέτο» και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας που κάνει η χώρα προκειμένου να φτιάξει την «καμπύλη» των ελληνικών ομολόγων
Μέσα σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει την γ' αξιολόγηση, έως τον Δεκέμβριο του 2017, και αμέσως μετά να προχωρήσει στην δεύτερη δοκιμαστική της έξοδο στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την δεδομένη χρονική στιγμή αξιολόγηση και αγορές πάνε «πακέτο» και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας που κάνει η χώρα προκειμένου να φτιάξει την «καμπύλη» των ελληνικών ομολόγων που θα δείχνει την πτωτική τάση στα επιτόκια δανεισμού.       
Ανάλογη άποψη διατυπώνουν στελέχη κορυφαίων επενδυτικών οίκων με έντονη παρουσία στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι μόνο το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης θα δώσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο, ώστε να προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι διαδικασίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αλλά και της έλευσης επενδύσεων.
Μόνο έτσι, όπως αναφέρουν, μπορεί να διαμορφωθούν θετικοί όροι για την οικονομία και κατ΄ επέκταση για τις τράπεζες και να αποφευχθούν δυσμενή σενάρια εξελίξεων που θα υπονομεύσουν την νέα προσπάθεια εξόδου στις αγορές.
Μόνο έτσι θα αποφευχθούν οι πιέσεις στα επιτόκια και το αυξημένο κόστος δανεισμού για τον προϋπολογισμό, ο οποίος το 2018 θα πρέπει να πληρώσει οριακά υψηλότερους τόκους που θα φθάσουν στα 5,7 δισ. ευρώ από 5,65 δισ. ευρώ φέτος και 5,930 δια. ευρώ που είχαν ανέλθει το 2016.
Σε αυτό το πλαίσιο εκεί που θα πρέπει να στοχεύσει η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει το φθηνότερο δυνατό «κουμπαρά» για το «μαξιλάρι» των 10 - 12 δισ. ευρώ που είναι θεωρείται απαραίτητο για να υποστηριχθεί το «αφήγημα» της καθαρής εξόδου στις αγορές.  
Σε αυτή την περίπτωση τα καινούργια ομόλογα που θα εκδώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προκειμένου να αντικαταστήσει άλλα που εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο του PSΙ, θα πρέπει στην περίπτωση που στην έκδοση μετάσχουν νέοι επενδυτές (σ.σ. που σημαίνει «φρέσκο χρήμα») το επιτόκιο να είναι αισθητά χαμηλότερο από αυτό της πρώτης προσπάθειας (4,75%).
Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε μία συν μία έκδοση ως το τέλος του 3ου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά αυτό θα το κρίνουν: πρώτον, οι συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές και δεύτερον ο χρόνος ολοκλήρωσης της 3η επισκόπησης της ελληνικής οικονομίας.
Η ακριβής ημερομηνία άφιξης του κουαρτέτου στην Αθήνα αναμένεται να καθοριστεί στην Ουάσινγκτον στις συζητήσεις που θα έχουν οι Θεσμοί με την ελληνική πλευρά στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού της C. Lagarde.
Πάντως, η προετοιμασία για το κλείσιμο της 3ης  αξιολόγησης έχει ξεκινήσει με το αριστερό για την κυβέρνηση λόγω της μηδενικής προόδου που παρατηρείται στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η οποία δυσκολεύει τα πράγματα στην αξιολόγηση.
Ήδη στις εξ αποστάσεως συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχει ξεκινήσει να ξεδιπλώνονται οι θέσεις αναφορικά με την ατζέντα, τα θέματα, αλλά και τα «αγκάθια» που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τα οποία δεν είναι και λίγα.
Τα φώτα στρέφονται στο Eurogroup της Δευτέρας που θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο.
Μπορεί η ημερήσια διάταξη της συνόδου της ευρωζώνης να μην προβλέπει συζήτηση για την Ελλάδα, όμως το παρασκήνιο είναι αυτό που συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον.  

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης