Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σενάρια για μείωση των εισφορών αν παραμείνουν θετικά τα έσοδα του ΕΦΚΑ

tags :
Σενάρια για μείωση των εισφορών αν παραμείνουν θετικά τα έσοδα του ΕΦΚΑ
Η πρόταση προβλέπει μείωση από 30% έως 50% των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 5.860 ευρώ
Πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των φορολογικών συντελεστών  των ελεύθερων επαγγελματιών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με στόχο η συνολική επιβάρυνση να επιτρέπει στον επαγγελματία να διατηρεί ένα αξιόλογο ποσοστό για επανεπένδυση στη δουλειά του.
Η πρόταση προβλέπει μείωση από 30% έως 50% των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 5.860 ευρώ καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών από δύο έως τρεις μονάδες για ετήσια εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω, από το 2019.
Σημειώνεται ωστόσο ότι για να επέλθει ισορροπία στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εφόσον μειωθεί το ανώτατο πλαφόν για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, θα πρέπει να αυξηθεί το κατώτερο όριο των 586 ευρώ τουλάχιστον στα 700 ευρώ.
Για να προχωρήσει η επεξεργασία της πρότασης θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές με γνώμονα την πορεία των εσόδων.
Σε ότι αφορά τα έσοδα των ταμείων βέβαια η εικόνα είναι θετική.
Ο ΕΦΚΑ εμφανίζεται πλεονασματικός  κυρίως λόγω της αιμοδοσίας από τη μισθωτή εργασία και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εικόνα που αμφισβητεί η αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για πλασματικό πλεόνασμα και λαθροχειρία των στοιχείων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ , το έλλειμμα των ταμείων μειώνεται σημαντικά κατά το τρέχον έτος και μετατρέπεται σε πλεόνασμα, της τάξης των 689 εκατ. ευρώ, το 2018, έναντι ελλείμματος ύψους 634 εκατ. ευρώ βελτιωμένο μάλιστα κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα όσα συμφωνούσαν κυβέρνηση και δανειστές, μόλις τον περασμένο Μάιο.
Ωστόσο ο  ΕΦΚΑ έχει ήδη προεξοφλήσει ότι το επόμενο διάστημα  οι εισπράξεις από τον κλάδο των μη μισθωτών θα είναι μειωμένες καθώς θα αρχίσουν να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2016 που εμφανίζουν κάμψη 15%-20%.
Δηλαδή εάν οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίσουν να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, μπορεί να ανατραπούν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2018-2021, τόσο ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες για το 2016 (φορολογική δήλωση 2017) δήλωσαν συνολικά εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι (εισόδημα 2015). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζονται να απέκτησαν 900 εκατ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα, σε μια χρονιά που η οικονομία πήγε καλύτερα από την προηγούμενη και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων καταγράφεται αύξηση εισοδήματος ή αναμενόμενη μικρή μείωση.
 Ότι και αν αποφασιστεί ωστόσο θα τεθεί σε εφαρμογή  από το 2019 και μετά, καθώς το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι  η επιβάρυνση των επαγγελματιών το 2018 θα είναι ήπια μετά την  εφαρμογή της μείωσης κατά 15% των εισοδημάτων επί των οποίων θα υπολογίζονται οι εισφορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης