Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αρχές Νοεμβρίου η ανταλλαγή 20 ελληνικών ομολόγων του PSI+ με 4 νέα - Στο 30% το haircut

tags :
Αρχές Νοεμβρίου η ανταλλαγή 20 ελληνικών ομολόγων του PSI+ με 4 νέα - Στο 30% το haircut
Οι ελληνικές αρχές θέλουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου
Σε ανταλλαγή (swap) 20 ομολόγων με τέσσερα νέα, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα μέσα στο Νοέμβριο, σύμφωνα με το Reuters....ωστόσο οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν το bankingnews που αποκάλυψε το θέμα από τις 11 Οκτωβρίου 2017
Η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει 4 νέα ομόλογα, αντικαθιστώντας 20 παλαιότερα με ονομαστική αξία περίπου 32 δισ. ευρώ.
Η κίνηση θα εξομαλύνει τις λήξεις και θα προσθέσει βάθος σε μια επί του παρόντος ρηχή αγορά.
"Οι ελληνικές αρχές θέλουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση", δήλωσε ένας τραπεζίτης στο Reuters.
Μάλιστα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές με τους υφιστάμενους κατόχους ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των κεφαλαίων, για να εκτιμήσει την πιθανότητα συμμετοχής τους στο σχέδιο.
Ένας διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα σκέφτεται να προχωρήσει με τη συμφωνία μέχρι το Νοέμβριο.
Τα 20 ομόλογα εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI, στο οποίο οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπέστησαν haircut 53,5% - ή μείωση αξίας - στην ονομαστική αξία των συμμετοχών τους.
Ήταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στον κόσμο με ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ.
Εκτός από τα 20 αυτά ομόλογα, η Ελλάδα διαθέτει μόνο 5ετή ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, αυτά που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο.
Η συντριπτική πλειοψηφία του ανεξόφλητου χρέους της Ελλάδας ύψους 319 δισ. κατέχεται από τους επίσημους δανειστές, με μόνο 40 δισ. ευρώ να βρίσκονται στην αγορά.

Τι έγραφε το www.bankingnews.gr από τις 11 και 12 Οκτωβρίου 2017

Στις 24 – 25 Οκτωβρίου η μετατροπή των 20 ομολόγων 30 δισ. του PSI+… σε 4 ομόλογα 20-21 δισ. ή στο 70% της ονομαστικής αξίας

Στο διάστημα 24 με 25 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή των 20 ομολόγων του PSI+ σε 4 νέα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει με την Lagarde και το ΔΝΤ…το ζήτημα των swaps δηλαδή την μετατροπή των 20 ομολόγων του PSI+ σε 4 νέα ομόλογα.
Η έγκριση θα δοθεί και με βάση τον σχεδιασμό στις 24 με 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισεκ. και τρέχουσας 21 δισεκ. ευρώ σε 4 νέα ομόλογα από περίπου 5 με 5,25 δισεκ. το κάθε νέο ομόλογο.
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ως εξής.
Θα μετατραπούν τα 20 παλαιά ελληνικά ομόλογα του 2012 που προέκυψαν από το PSI+ σε 4 νέα ομόλογα.
Τα 20 παλαιά ομόλογα ήταν ύψους 30 δισεκ. και η τρέχουσα τιμή σε μέσους όρους είναι περίπου στο 70% της αρχικής ονομαστικής αξίας.
Αυτό σημαίνει ότι τα αρχικά 20 ομόλογα ύψους 30 δισεκ. θα μετατραπούν σε 4 νέα ομόλογα ύψους 20-21 δισεκ. αφού η τιμή μετατροπή θα είναι σε αγοραίες τιμές.
Με την κίνηση αυτή το ελληνικό δημόσιο αντί 30 δισεκ. χρέους θα έχει 20 με 21 δισεκ. χρέους ή όφελος 9 με 10 δισεκ. ευρώ.
Τα 4 νέα ομόλογα θα είναι 7ετές, 10ετές, 15ετές και 20ετές με ποσό κάθε ομόλογο περίπου 5 δισεκ. ευρώ Χ 4 εκδόσεις σύνολο περίπου 20 δισεκ. ευρώ.
Τα επιτόκια οριακά θα αναπροσαρμοστούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Στόχος της κίνησης αυτής της μετατροπής των 20 ομολόγων σε 4 ομόλογα θα είναι
1)Να μειωθεί το χρέος
2)Να δημιουργηθεί μια καμπύλη αποδόσεων πιο ρεαλιστική και με τίτλους που έχουν βάθος και θα μπορούν να λειτουργούν ως benchmark…
3)Κάθε νέο ομόλογο με 5 δισεκ. νέα ονομαστική αξία θα προσδώσει βάθος σε μια ρηχή αγορά.
Η κίνηση αυτή εξορθολογισμού του δημοσίου χρέους δεν αποτελεί νέα έκδοση.
Νέα έκδοση μάλλον 3ετές ομόλογο…δεν υπάρχει σχεδιασμός για το 2017 αλλά μάλλον μεταφέρονται τέτοια σχέδια για το β΄ τρίμηνο του 2018.
Θα κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup του Ιανουαρίου του 2018, θα αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο και ακολούθως θα εξεταστεί η έκδοση νέου χρέους….
Στην διαδικασία μετατροπής του swaps σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η HSBC...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης