Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μονόδρομος η ECCL το 2018 θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν αποκλίσεις στα ομόλογα

tags :
Μονόδρομος η ECCL το 2018 θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν αποκλίσεις στα ομόλογα
Η διαφορά θα είναι ότι η ECCL γραμμή για 1,5 έτος θα αποτελεί ένα μηχανισμό χρηματοδότησης υπό αίρεση.
Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια έχει εγκαταλειφθεί και πλέον θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος η ECCL πιστωτική γραμμή η οποία θα αποτελέσει συνέχεια του 3ου μνημονίου που τελειώνει Αύγουστο 2018.
Η διαφορά θα είναι ότι η ECCL γραμμή για 1,5 έτος θα αποτελεί ένα μηχανισμό πίστωσης υπό αίρεση και θα χορηγηθεί από τον ESM.
Δηλαδή θα συμφωνηθεί αλλά θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν αποκλίσεις όπως ο δημοσιονομικός κόφτης.
Μια από τις ρήτρες που εξετάζονται είναι να ενεργοποιείται όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεπεράσουν κάποια όρια και βεβαίως η αναγκαιότητα της ECCL σχετίζεται και με τις τράπεζες.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών του 2018 ή 2019 δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν χωρίς νέα πιστωτική γραμμή ECCL.
ΕΚΤ, ΔΝΤ, τραπεζίτες και Βρυξέλλες συγκλίνουν στην άποψη ότι εάν και εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests του Μαΐου 2018 και με δεδομένο ότι το τρίτο πρόγραμμα λήγει Αύγουστο 2018 θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι ο νέος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης θα είναι επιτυχής.
Εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία που να θεωρείται επενδυτική βαθμίδα – η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα δηλαδή από ΒΒΒ- και υψηλότερα σε 3-4 χρόνια – και ταυτόχρονα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης… η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αποσύρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα.
Η επαναφορά του waiver κατέστησε επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής και ταυτόχρονα αύξησε τα collaterals δηλαδή τις εγγυήσεις.
Η ΕΚΤ αλλάζει ριζικά το πλαίσιο χορήγησης του ELA και πλέον τίθενται χρονικά πλαίσια 6 μηνών και θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης άλλων 6 μηνών αλλά εφόσον ενεργοποιηθεί η παράταση η μηνιαία μείωση πρέπει να είναι ραγδαία.
Χωρίς πρόγραμμα η άντληση ρευστότητας από το ELA θα είναι ανέφικτη.
Η πορεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs βρίσκονται ξανά στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ και του SSM.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ και ο SSM θα ζητήσουν ακόμη μεγαλύτερα κεφαλαιακά buffer – αποθέματα – ως δικλείδες ασφαλείας για τα προβληματικά δάνεια και προβληματικά ανοίγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης