Τελευταία Νέα
Οικονομία

Strauch (ESM): Ανακάμπτουν ταχύτερα οι χώρες του Ευρώ που επλήγησαν από την κρίση

tags :
Strauch (ESM): Ανακάμπτουν ταχύτερα οι χώρες του Ευρώ που επλήγησαν από την κρίση
O Strauch σημείωσε ότι, οι συνολικές επενδύσεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ
Σε καλό δρόμο επανήλθαν οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Rolf Strauch μιλώντας σε φόρουμ που διοργάνωσε η JP Morgan.
«Οι επιχειρηματικές επενδύσεις επανήλθαν σε καλό δρόμο στην Ευρωζώνη, αλλά οι δημόσιες επενδύσεις και οι αντίστοιχες σε κατοικίες εξακολουθούν να υστερούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας παρατήρησε, πως οι χώρες του ευρώ, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση ανακάμπτουν ταχύτερα ενώ αποκλιμακώνεται το χάσμα που τις χωρίζει στην παραγωγή.


Η Ευρωζώνη, πρόσθεσε,  είναι η πιο ανοιχτή μεγάλη οικονομία του κόσμου.
Ξεπερνάει το 80%  το συνολικό μέγεθος των εξαγωγών και εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. 


Τα πρόσφατα στοιχεία για την Ευρωζώνη στον τομέα της μεταποίησης και τις νέες παραγγελίες επιβεβαιώνουν τις ισχυρές προοπτικές εξαγωγών των χωρών του ενιαίου νομίσματος επιβεβαίωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.
Συμπλήρωσε εξάλλου, πως το 1/3 των πλέον ανταγωνιστικών 25 οικονομιών στον κόσμο βρίσκεται στην Ευρωζώνη, επικαλούμενος και τα σχετικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες, το μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών προέρχεται από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ, επισήμανε.


Τόνισε δε πως οι χώρες της ευρωζώνης εξακολούθησαν να απελευθερώνουν τις αγορές τους και να μειώνουν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.


Η απώλεια της ανταγωνιστικότητας κατά την πρώτη δεκαετία της ΟΝΕ αντιστράφηκε με βάση το περιορισμένο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, υπογράμμισε.
Πάντως ο Strauch σημείωσε ότι, οι συνολικές επενδύσεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ.
Επίσης ο αξιωματούχος του ESM τόνισε, πως το ποσοστό της απασχόλησης στην Ευρώπη αυξάνεται, και είναι πλέον υψηλότερο συγκριτικά με το 2000.
Στις ΗΠΑ, συνέχισε, το ποσοστό απασχόλησης εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το 2000.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης