Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο στόχαστρο των τεχνικών κλιμακίων το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Στο στόχαστρο των τεχνικών κλιμακίων το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ
Πάγια θέση των δανειστών, είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα έχουν απώλειες από τους μη μισθωτούς
Τα τεχνικά κλιμάκια που πιάνουν δουλειά σήμερα 18 Οκτωβρίου 2017, έχουν ήδη προϊδεάσει τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, για τις ενστάσεις και τις αμφισβητήσεις που θα προβάλουν, σε σχέση με το πλεόνασμα που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ.
Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε πριν από δύο μέρες, ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία, αμφισβητώντας ευθέως την υπεραπόδοση εσόδων, η οποία οφείλεται στην ενίσχυση της απασχόλησης, την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και την αστοχία του αρχικού προϋπολογισμού που είχε υπερεκτιμήσει τη δαπάνη για τις εκκρεμείς συντάξεις!
Μάλιστα, οι δανειστές άκουγαν με έκπληξη ότι ο ΕΦΚΑ γλίτωσε την καταβολή 35.000 νέων συντάξεων και των αναδρομικών που τις συνοδεύουν, γιατί τα επιμέρους ταμεία πριν την ενοποίηση είχαν «μετρήσει» λάθος τις αιτήσεις.
Ρώτησαν μετ΄επιτάσεως, τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές που εξασφαλίζει η αύξηση της απασχόλησης και αν θεωρούνται βιώσιμες, ώστε να σταθεροποιηθούν τα έσοδα του φορέα.
Δυσκολεύτηκαν επίσης να πιστέψουν τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ, που έδειχναν ότι τα οικοδομικά έργα σημειώνουν θετική πορεία για πρώτη φορά μετά το 2008.
Ο τομέας που συγκέντρωσε τις περισσότερες ενστάσεις, είναι τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.
Πάγια θέση των δανειστών, είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα έχουν απώλειες από τους μη μισθωτούς.
Η διαπραγμάτευση προμηνύεται σκληρή, καθώς στόχος των δανειστών είναι να δυσκολέψουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 1.000 ευρώ σε 1.000.000 ανθρώπους το 2017, όπως ήδη προανάγγειλε ο υπουργός επικρατείας κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Οι δανειστές δε θα δεχθούν εύκολα ακόμα και στοχευμένες παροχές, θεωρώντας ότι προτεραιότητα έχει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης