Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στενό μαρκάρισμα στον προϋπολογισμό από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών - Υπό όρους ο στόχος... 3,5% το 2018

Στενό μαρκάρισμα στον προϋπολογισμό από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών - Υπό όρους ο στόχος... 3,5% το 2018
Οι Βρυξέλλες, πάντως, εκτιμούν ότι αν η Αθήνα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο θα είναι στη σωστή τροχιά για να πετύχει τον στόχο του 3,5% για το 2018
Σε λεπτομερή ανάλυση του στόχου για το πλεόνασμα του 2018, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το 3,5% του ΑΕΠ καλύπτεται ή όχι την επόμενη χρονιά, θα προχωρήσουν σήμερα 19/10 οι ελεγκτές της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών στη συνάντηση που θα έχουν στο «Χίλτον» με τα αντίστοιχα ελληνικά κλιμάκια.
Με τον προϋπολογισμό στο εννεάμηνο να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, από τη στιγμή που υπάρχουν αλλού υπεραποδόσεις και αλλού υποαποδόσεις, χρειάζεται «καλή ανάλυση για να διαπιστωθεί τι πρέπει να γίνει», υποστηρίζουν πηγές με εικόνα των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο -και φυσικά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Σ' αυτό το πλαίσιο πάνω στη ζυγαριά των δανειστών θα μπουν από τη μία πλευρά τα καλύτερα κατά 1,3 δισ. ευρώ αποτελέσματα από τον ΕΦΚΑ και από την άλλη οι μειωμένες κατά 487 εκατ. ευρώ εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, συν την υστέρηση των εσόδων των 145 εκατ. ευρώ από διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης, νομικά πρόσωπα και ΔΕΚΟ.
Θα ακολουθήσουν οι γνωστές προβολές από τα μεικτά κλιμάκια των δανειστών, από τις οποίες θα προκύψει το τελικό πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2017, και οι εκτιμήσεις για το 2018. Το θέμα είναι αν στις νέες μετρήσεις για το πλεόνασμα Ε.Ε. και ΔΝΤ συμπέσουν στις εκτιμήσεις τους ή θα παραμείνει η μεταξύ τους διαφορά.
Οι Βρυξέλλες, πάντως, εκτιμούν ότι αν η Αθήνα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο θα είναι στη σωστή τροχιά για να πετύχει τον στόχο του 3,5% για το 2018, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Στη βάση αυτή δεν συζητούν νέα μέτρα με τις ελληνικές αρχές, αλλά εξετάζουν την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού.
«Αν τα μέτρα μπορούν να αποφευχθούν, τότε αυτό θα είναι το βέλτιστο» τονίζει με νόημα Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το ΔΝΤ, από την άλλη, δεν επιθυμεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, εκτιμώντας ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος.
Αρκεί να επιτευχθεί, ώστε να βγει η δική του «εξίσωση» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Υπό αυτό το πρίσμα θα γίνουν σήμερα και αύριο οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα «δημοσιονομικά» πριν από το μεγάλο «κρας τεστ» της Δευτέρας με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών (E.E., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSΜ).
Οι επικεφαλής θα μείνουν έως αύριο στην Αθήνα για να κλείσουν τα μεγάλα θέματα της 3ης αξιολόγησης, αυτά δηλαδή που έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος και επομένως είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.
Μεταξύ αυτών είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο επανυπολογισμός των συντάξεων, τα εργασιακά, η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και του τομέα της ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.
Η πορεία υλοποίησης των 95 μνημονιακών δεσμεύσεων και ειδικότερα η ενοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού των Ταμείων με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες (18/10) στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.
Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για όσους χρωστούν μόνον σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των συνολικών χρεών των επιχειρήσεων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης