Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Οι ξένες επενδύσεις δε θα έρθουν αν δε δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις

tags :
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Οι ξένες επενδύσεις δε θα έρθουν αν δε δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, απασχολώντας 28.000 εργαζόμενους και παράγοντας τζίρο μεγαλύτερο από 12,5 δισ. ευρώ
«Οι ξένες επενδύσεις, δεν θα έρθουν ή τουλάχιστον δεν θα έρθουν στο βαθμό που τις χρειάζεται η χώρα, αν δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις».
Αυτό σημείωσε, στις εργασίες του διήμερου πολυσυνεδρίου Capital + Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο γενικός διευθυντής του, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης.
Ο κ. Κελέμης σημείωσε, ότι είναι θετικό και ελπιδοφόρο, πως για πρώτη φορά, ο δείκτης της ανάπτυξης θα βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις με θετικό πρόσημο, πάνω από 1,5%.
«Ταυτόχρονα όμως, η προσπάθεια της ανάπτυξης κινδυνεύει να μείνει έωλη, αν δεν υλοποιηθούν αποφασιστικά οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και δεν συνειδητοποιηθεί ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των υγιών επιχειρήσεων και των πολιτών, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με συνέπεια, τα ολοένα και αυξανόμενα φορολογικά βάρη» ανέφερε ο κ. Κελέμης και συμπλήρωσε: «Οι ξένες επενδύσεις, δεν θα έρθουν ή τουλάχιστον δεν θα έρθουν στο βαθμό που τις χρειάζεται η χώρα, αν δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις στοχευμένες δράσεις που σχεδιάζει το Επιμελητήριο για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία.
Όπως είπε, μόνο την τελευταία τριετία, το Επιμελητήριο υλοποίησε περίπου 900 επιχειρηματικές συναντήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της αγροτικής οικονομίας.
Ανάλογες είναι και οι πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες διεθνείς γερμανικές εκθέσεις, αλλά και γενικότερα, σε εκθέσεις εξωτερικού.
Την περασμένη χρονιά, 450 επιχειρήσεις έδωσαν το «παρών» σε εκθέσεις που αντιπροσωπεύονται στη Γερμανία και πολλές από αυτές άνοιξαν νέους δρόμους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
«Πρέπει να σας πω, ότι στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο δεν εφησυχάζουμε.
Αναζητούμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε νέες δράσεις βάζοντας τον πήχη όλο και ψηλά. Έτσι, πριν από λίγες μέρες, σε συνεργασία με τα τοπικά διμερή γερμανικά Επιμελητήρια και με τις ελληνικές πρεσβείες σε τέσσερις χώρες, διοργανώσαμε με τη συμμετοχή ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών, στοχευμένες διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις, με πολύ θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Η συνέχεια θα δοθεί με δύο νεότερες επιχειρηματικές αποστολές στην Ασία το 2018, τόσο στην Άπω Ανατολή, όσο και στη Νοτιοανατολική Ασία, αποστολή σε τρεις μεγάλες αγορές της Λατινικής Αμερικής, καθώς και σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου» είπε ο κ. Κελέμης.
Παράλληλα, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα της Γερμανίας και της Ελλάδας, γίνεται προσπάθεια κατά της ανεργίας, με μια σειρά προγραμμάτων που εξασφαλίζουν επιμόρφωση, εξειδίκευση και εργασία.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κελέμης τόνισε ότι η Γερμανία είναι από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική οικονομία. Αποτελεί, επίσης, τη μεγαλύτερη αγορά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.
Το μερίδιό της Γερμανίας στο συνολικό ελληνικό εμπόριο είναι σε σταθερή τροχιά αύξησης και το 2016 έφτασε στο 9,8%.
Την ίδια χρονιά, ο όγκος τους ενισχύθηκε κατά 3,8%, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές κατά 4,1%.
Η Γερμανία, κατέληξε ο κ. Κελέμης, πάγια αποτελούσε σημαντικό επενδυτικό εταίρο της χώρας.
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, απασχολώντας 28.000 εργαζόμενους και παράγοντας τζίρο μεγαλύτερο από 12,5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης