Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πώς θα αντιδράσουν τα ομόλογα στα σχέδια Draghi για το πρόγραμμα QE στις 26 Οκτωβρίου;

Πώς θα αντιδράσουν τα ομόλογα στα σχέδια Draghi για το πρόγραμμα QE στις 26 Οκτωβρίου;
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει κάνει γνωστό ότι οι αγορές της προορίζονται να τρέξουν με τον σημερινό ρυθμό των 60 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017
Στο προσκήνιο επιστρέφει την ερχόμενη Πέμπτη (26/10) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Mario Draghi καθώς αναμένεται να αποσαφηνίσει τον τρόπο μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει κάνει γνωστό ότι οι αγορές της προορίζονται να τρέξουν με τον σημερινό ρυθμό των 60 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 «ή πέραν του, αν είναι απαραίτητο» ενώ θα ακολουθήσει μία νέα φάση πολιτικής σύσφιξης.
Σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων στο Reuters τον Σεπτέμβριο 2017, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει ότι θα περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ενεργητικού σε 40 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2018.
Το ερώτημα σχετικά με το πόσο καιρό θα διαρκούσε η νέα επέκταση ήταν σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένο μεταξύ των οικονομολόγων που κυμαινόταν από έξι έως εννέα μήνες.
Οι αναλυτές της Citi Research ανέφερα ότι, ο στόχος της ΕΚΤ είναι να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς  ομολόγων χωρίς να προκαλέσει «αναταραχή» στην αγορά.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα πιο ουδέτερα για την αγορά σενάρια είναι αυτά των αγορών 20 δισ.ευρώ για 12 μήνες, 30 δισ.ευρώ για εννέα μήνες ή 40 δισ. ευρώ για έξι μήνες.
Σύμφωνα με τη Citi, οποιεσδήποτε μεγαλύτερες αγορές, και ως εκ τούτου επέκταση του QE, θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων κάτω κατά 25 μονάδες βάσης σε περίπου 0,20%.
Αυτό  το ποσοστό θα ήταν κοντά στα χαμηλά επίπεδα έτους, όπως παρατηρεί το CNBC.
Αντιστρόφως, η Citi  αναφέρει  ότι οποιαδήποτε έστω και περιορισμένη  επέκταση θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων πάνω μέχρι σχεδόν 25 μονάδες βάσης στο 0,70%. Το επίπεδο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί από το 2015.
Η Citi κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ουδέτερο επίπεδο ποσοτικής χαλάρωσης που θα μπορούσε να εισαγάγει η ΕΚΤ διατηρώντας παράλληλα την ηρεμία της αγοράς είναι περίπου 250 δισ. ευρώ.
Παρά τα ευρήματα, η Citi εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει συνολικά μόλις 150 δισ. ευρώ και δεν θα καθορίσει μηνιαίο ποσοστό αγοράς.
Η τράπεζα αναφέρει  ότι το μέγεθος των αγορών θα παρείχε ένα μήνυμα στους επενδυτές σχετικά με το κατά πόσο το QE είναι πιθανό να έρθει σε δύσκολη θέση ή να είναι ανοιχτή στη συνέχεια.
«Για παράδειγμα, 20 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα θα σήμαινε ότι το QE θα μπορούσε να τερματιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παράτασης.
Αντίθετα, 40 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα είναι πολύ πιο πιθανό να απαιτούν περαιτέρω μείωση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης