Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαριά σκιά στην 3η αξιολόγηση ρίχνει η αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 2016 στο 3,8%

Βαριά σκιά στην 3η αξιολόγηση ρίχνει η αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 2016 στο 3,8%
Το κουαρτέτο θα αντιμετωπίσει μόνος του σήμερα στο Χίλτον ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκης σε δύο διαδοχικές συναντήσεις όπου κεντρικό θέμα θα είναι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών
(upd) «Βαριά σκιά» ρίχνει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η είδηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα «κατά πρόγραμμα» για το 2016 διαμορφώνεται στο 3,8% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,2%.
Τούτο προκύπτει μετά την αναθεώρηση των στοιχείων, στην οποία προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες αλλαγές θα προκαλέσει η πτωτική αναθεώρηση στο πρόγραμμα πολιτικής.
Σημειώνεται ότι μέρος αυτού του πλεονάσματος είχε δοθεί πέρυσι ως 13η σύνταξη.
Η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαίους πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο μείζον θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018, θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15:00.
Το κουαρτέτο θα αντιμετωπίσει μόνος του σήμερα (23/10) στο Χίλτον ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκης, ενώ θα ακολουθήσει και δεύττερη συνάντηση στις 17:30,όπου κεντρικό θέμα θα είναι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του φετινού προϋπολογισμού και οι στόχοι για το 2018.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα είναι παρών στο πρώτο «κρας - τεστ» καθώς σήμερα το βράδυ στις 8 θα μιλήσει στο 5ο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη στην Ήπειρο.
Προφανώς θα παρευρεθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι την Παρασκευή, όπου οι δανειστές θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να ξανάρθουν τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκέμβρη.
Εν ολίγοις, δεν χάλασε και ο κόσμος που δεν είναι στην πρώτη συνάντηση από τη στιγμή που η 3η αξιολόγηση για να ολοκληρωθεί έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της…
Και μάλλον θα πάρει και τον πρώτο μήνα από το 2018… 
Σήμερα πάντως θα μάθουμε για το ενδεχόμενο να ζητηθούν από τους ευρωπαίους πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν βάλει για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το οποίο είναι πιθανό.
Το ΔΝΤ, όπως έχουν αποσαφηνίσει Lagarde και Thomsen, θεωρεί ότι από την πλευρά του δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων, καθώς ο στόχος του 2,2%, που έχει θέσει το Ταμείο, είναι εφικτός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που έχουν στο «συρτάρι» τους οι ευρωπαίοι πιστωτές αναφέρεται σε κενό της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ ή κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ για το 2018.
Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο που έκαναν την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια πάνω στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και θα συνεχίσουν οι επικεφαλής.
Θα εστιάσουν στα έσοδα, τα οποία υπολείπονται σημαντικά έναντι των στόχων, αλλά και στον ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, σε συνδυασμό βέβαια με τα όποια νεότερα στοιχεία υπάρχουν για την πορεία της ανάπτυξης.
Για φέτος ο αναθεωρημένος στόχος, προβλέπει ανάπτυξη 1,8%, επίδοση η οποία μάλιστα αμφισβητείται από φορείς όπως το ΙΟΒΕ το οποίο τοποθετεί τον πήχη στο 1,3%.
Η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,4% το 2018 θεωρείται από αναλυτές φιλόδοξος ιδίως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις (ακόμα και από αξιωματούχους των Βρυξελλών) για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον ερχόμενο Ιανουάριο- Φεβρουάριο. 
Σε κάθε περίπτωση, οι στόχοι για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,4% το 2018 τελούν υπό αναθεώρηση.
Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις νεότερες προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης στις 9 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικον μικών τα σενάρια για πιθανά πρόσθετα μέτρα διαψεύδονται και όλα θα εξαρτηθούν από το «κλείσιμο» του φετινού προϋπολογισμού.
Τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα παρουσιάσει σήμερα ο Γιώργος Χουλιαρακης σε Velculescu, Costello, Drudi και Giamarolli τα οποία, θα βαρύνουν ανάλογα, στη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Ένα ακόμα ζήτημα που θα απασχολήσει το πρώτο κύκλο των συζητήσεων είναι και η διανομή του όποιου υπερπλεονάσματος, παρουσιάσει ο τρέχον προϋπολογισμός.
Οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν εκφράσει ήδη τις αντιρρήσεις τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει μέρος του ποσού σε ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες
.Οι δανειστές αντίθετα θέλουν να δαπανηθεί το υπερπλεόνασμα, για την τόνωση των επενδύσεων, για την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων στοχευμένα μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει έως και την τελευταία στιγμή για τη συλλογή στοιχείων που θα δείχνουν ικανές πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ώστε να εκταμιευθεί χωρίς προβλήματα η δόση των 800 εκατ. ευρώ.
Οι θεσμοί περιμένουν στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, προκειμένου έως το κρίσιμο ραντεβού της επόμενης Πέμπτης 26 Οκτωβρίου στο Εuroworking Group να μπορέσουν να αποφανθούν για το κατά πόσο θα καταστεί εφικτή η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ.
Ο χρόνος τελειώνει καθώς η δόση είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου.
Μετά θα χρειαστεί και πάλι έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, οι ευρωπαίοι πιστωτές επιθυμούν να τελειώσει το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, για να ακολουθήσει μία ακόμη (μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου) η οποία θα είναι και η τελική. Αρχικώς, είχαν σχεδιαστεί τέσσερις αξιολογήσεις με ισόποσα πακέτα δόσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ (συν μία συνολική στο τέλος του προγράμματος).
Η 3η αξιολόγηση συνδέεται με την εκταμίευση ποσού που θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης