Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιδόματα, απεργία και ΕΔΟΕΑΠ στην ατζέντα της συνάντησης των θεσμών με την Αχτσιόγλου

Επιδόματα, απεργία και ΕΔΟΕΑΠ στην ατζέντα της συνάντησης των θεσμών με την Αχτσιόγλου
Νέα 48ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ
Ο εξορθολογισμός των προνοιακών επιδομάτων, η λήψη αποφάσεων για τις απεργίες και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ είναι τα καυτά θέματα που περιλαμβάνουν οι σημερινές συναντήσεις (12μμ και 2.30μμ) των θεσμών, με την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου.
Εν όψει της κρίσιμης συνάντησης για τη διάσωση του ταμείου υγείας και επικουρήσης των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε 48ωρη απεργία, από τις 6 πμ της Τρίτης 24 Οκτωβρίου έως τις 6πμ της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου.
Από τα εργασιακά, στην ατζέντα της γ΄ αξιολόγησης περιλαμβάνονται μόνο τα θέματα της απόφασης για την προκήρυξη απεργίας, του ΟΜΕΔ και της αδήλωτης εργασίας.
Οι δανειστές ζητούν η απόφαση να λαμβάνεται με ποσοστό 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου (αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα), με αποτέλεσμα να καταστεί δύσκολη η λήψη απόφασης, ιδίως στα κλαδικά σωματεία που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε όλη την επικράτεια.
Στις συναντήσεις, θα συζητηθεί και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, για τους απλήρωτους εργαζόμενους και την αδήλωτη εργασία.
Οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την διευκόλυνση προσφυγής στα δικαστήρια που προβλέπει ο νόμος, προτάσσοντας την εξωδικαστική επίλυση των εργατικών διαφορών.
Για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αναθέσει σε ανεξάρτητους νομικούς να συντάξουν μια έκθεση, που θα καθορίζει το ρόλο του οργανισμού Μεσολάβησης και διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις.
Εκτός από τα προαπαιτούμενα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να συζητηθούν η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, καθώς και οι συντάξεις χηρείας.
Ειδικότερα, ο αρμόδιος υπουργός Τάσος Πετρόπουλος, θα ζητήσει να επιβληθεί ένα κατώτατο όριο ύψους 384 ευρώ, ώστε να περιοριστεί οι δραματικές απώλειες στις οποίες οδηγούνται οι συντάξεις χηρείας, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος, θα καταθέσει πρόταση για την ελάφρυνση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα 40.000 ευρώ και πάνω, που έχουν υποστεί εξοντωτική επιβάρυνση.
Στη συνάντηση με την κα Αχτσιόγλου, είναι πιθανόν να συζητηθεί και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑμ καθώς οι δανειστές προβάλλουν ενστάσεις αμφισβητώντας το πλεόνασμα που εμφανίζει ο φορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης