Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Οι ενεργειακές προκλήσεις δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα

Σταθάκης: Οι ενεργειακές προκλήσεις δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα
O υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το φυσικό αέριο παραμένει το καύσιμο, «που θα κινεί την ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια»
Τα στοιχεία της αλληλεξάρτησης και της αναγκαιότητας δημιουργίας συνεργειών στον ενεργειακό τομέα μπορούν να αποτελέσουν ένα επιπλέον κίνητρο για τη γεφύρωση πολιτικών και άλλων διαφορών και συνεπώς να συντείνουν στην επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας, ειδικότερα σε μια περιοχή όπως είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, και σε μια παγκόσμια οικονομία που διέρχεται φάση μετάβασης προς ένα σύστημα με επίκεντρο τις καθαρές πηγές ενέργειας.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης, σε χαιρετισμό του στο 5ο ενεργειακό συμπόσιο, που διοργανώνει η Financial Media Way (FMW) και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τίτλο «Κύπρος: Η νέα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης».
Ανακοίνωσε δε ότι τον Δεκέμβριο θα υπογραφεί στην Κύπρο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για επικαιροποίηση και επικύρωση της προόδου του σχεδιασμού του αγωγού East Med.
Στον χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο πρέσβης της Ελλάδος στην Λευκωσία, ο κ. Σταθάκης ανέδειξε την ανάγκη συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, «καθώς οι ενεργειακές προκλήσεις δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα».
Ανέφερε ότι το φυσικό αέριο παραμένει το καύσιμο, «που θα κινεί την ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια», ενώ σημείωσε πως η πρόκληση είναι η προώθηση εναλλακτικών αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με την είσοδο νέων παικτών.
«Σε συνεργασία με την Κύπρο υποστηρίζουμε την κατασκευή του αγωγού East Med, που αποκτά σημαντικές προοπτικές υπό το φως των ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και του Ισραήλ», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Φειδίας Πηλείδης, είπε πως το Επιμελητήριο θεωρεί ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα τόσο της γεωστρατηγικής όσο και της οικονομικής σημασίας της χώρας μας.
Την προοπτική ανάδειξης των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σαν μια νέα πύλη στους υφιστάμενους διαδρόμους ανεφοδιασμού της ΕΕ, ανέδειξε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής. «Μια νέα εκ του νότου πύλη που θα έρθει να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες διαδρόμους ενεργειακού ανεφοδιασμού της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Από Ανατολάς Ρωσία, Ουκρανία Βαλτική, από βορρά μέσω Νορβηγίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία και από δυσμάς από τις ΗΠΑ, οι οποίες επανέρχονται στο χώρα ενεργειακού σχεδιασμού της Ευρώπης», είπε.
Εξάλλου, ο Ιωσήφ Ιωσήφ, διευθύνων σύμβουλος της FMW είπε πως οι εξελίξεις στους ενεργειακούς σχεδιασμούς προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και «ανοίγουν νέους ορίζοντες για την Κύπρο τόσο σε γεωστρατηγικό όσο και οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας περιφέρεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης