Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling ESM: Ο Βαρουφάκης οδήγησε την Ελλάδα σε λάθος πορεία - Θα εξετάσουμε το χρέος μετά τον Αύγουστο 2018

Regling ESM: Ο Βαρουφάκης οδήγησε την Ελλάδα σε λάθος πορεία - Θα εξετάσουμε το χρέος μετά τον Αύγουστο 2018
Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM
Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα και την πορεία της κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών έκανε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε ομιλία του σε γερμανικό πανεπιστήμιο.
Ο Regling χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία «ειδική περίπτωση» μεταξύ των πέντε χωρών τις οποίες στήριξε χρηματοδοτικά η Ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη θητεία του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.
«Πουθενά αλλού τα προβλήματα δεν ήταν τόσο μεγάλα, πουθενά αλλού η δυνατότητα εφαρμογής τους από την εθνική αντιπροσωπεία δεν ήταν τόσο αδύναμη.
Επιπρόσθετα η χώρα κινήθηκε προς τη λανθασμένη κατεύθυνση με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη και για διάστημα έξι μηνών», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.
Εξαιτίας της πολιτικής Βαρουφάκη αλλά και του αδύναμου ελληνικού κρλάτους, συνέχισε ο Regling, η προσπάθεια σταθεροποίησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί μετά από επτά χρόνια.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015 ο ESM έχει καταβάλει περί των 40 δισ. ευρώ εκ του συνόλου των 86 δισ. ευρώ που είναι το πρόγραμμα.
Από το πρώτο πρόγραμμα το 2010 συνολικά έχουν δοθεί 182 δισ. ευρώ.
Η τελευταία δόση δόθηκε πριν από τρεις εβδομάδες.
Το πρόγραμμα του ESM ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, αλλά δεν θεωρώ ότι έως τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων των 86 δισ. ευρώ», προσέθεσε ο Regling.

Οι ελληνικές προσπάθειες - Μην προσβάλετε τους Έλληνες

Παράλληλα, όμως, ο Regling δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί και τη χώρα μας αναφορικά με τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια και να υποστηρίξει ότι η κριτική που ασκούν κάποιοι στη Γερμανία είναι άδικη για την Ελλάδα.
«Ιδιαίτερα στη Γερμανία έχω ακούσει ξανά και ξανά ότι τίποτε δεν έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία επτά; Χρόνια.
Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μία ισχυρή παραποίηση των γεγονότων και προσβάλει τους Έλληνες, οι οποίοι δέχθηκαν μειώσεις μισθών, αποδοχών και συντάξεων, οι οποίες δεν θα γίνονταν ποτέ δεκτές στη Γερμανία.
Ως εκ τούτου θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο.
Αυτό αποδεικνύεται περισσότερο από τα δεδομένα του προϋπολογισμού.
Το 2009 το έλλειμμα ήταν 15% του ΑΕΠ.
Το 2016 η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ.
Μόνο η Γερμανία και τρεις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν υψηλότερο πλεόνασμα από αυτό.
Αυτή η επιτυχημένη προσαρμογή δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτή χωρίς εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.
Και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε στην Ελλάδα», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις υποστήριξε ότι υπό τα προγράμματα του ESM και EFSF η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μία σειρά εντυπωσιακών μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας αλλά και τον τραπεζικό κλάδο.
«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν τον ΟΟΣΑ να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια μεταξύ των κρατών-μελών του.
Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει Παγκόσμια Τράπεζα, World Economic Forum και Lisbon Council».

Ολοκλήρωση του προγράμματος και χρέος

Σύμφωνα με τον Regling η Ελλάδα θα κατορθώσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα στην ώρα του, εφόσον, βέβαια, η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
«Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές εκ νέου.
Οι πρώτες προσπάθειες επιστροφής στις αγορές είναι ενθαρρυντικές.
Με τους εξαιρετικούς όρους που έχουν δοθεί τα δάνεια από εμάς προς την Ελλάδα, με επιτόκιο 1% και ωρίμανση άνω των 30 ετών, επιτρέπουν στη χώρα να ξεπεράσει την τρέχουσα βαθειά κρίση και να επανακτήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.
Το τονίζω για μία ακόμη φορά: η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι η βασική προϋπόθεση για να συμβούν τα παραπάνω.
Αυτό είναι αλήθεια καθώς οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης έχουν τη θέληση να βοηθήσουν την Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Φυσικά αυτό θα συμβεί μόνο εάν κριθεί απαραίτητο», κατέληξε ο Regling.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης