Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα επιτόκια των νέων εκδόσεων ομολόγων της Ελλάδος το 2018 θα κρίνουν την προληπτική γραμμή

tags :
Τα επιτόκια των νέων εκδόσεων ομολόγων της Ελλάδος το 2018 θα κρίνουν την προληπτική γραμμή
Τα μεσοπρόθεσμα και πολύ περισσότερο τα μακροπρόθεσμα θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο και εφόσον η Αθήνα υλοποιεί κανονικά τις μεταρρυθμίσεις.
Μπορεί οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για την επόμενη μέρα του Μνημονίου να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, πλην όμως οι αγορές είναι αυτές που θα αποφασίσουν για τον αν η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια προληπτική πιστωτική γραμμή.
Πηγές με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αναφέρουν ότι το μοντέλο της «καθαρής εξόδου» είναι αυτή τη στιγμή «πάνω στο τραπέζι» και θα κορυφωθούν μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και στην αρχή της επόμενης που θα είναι και η «τελική».  

Για την ώρα αυτό το οποίο παρακολουθούν οι δύο πλευρές, και κυρίως η Αθήνα είναι τα επιτόκια με τα οποία θα την δανείσουν οι επενδυτές στις δοκιμαστικές εξόδους που θα ακολουθήσουν ως τον Αύγουστο του 2018.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι λίγο πριν, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2018, θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για τον μηχανισμό εποπτείας που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο  και των ρυθμίσεων εφόσον υπάρξουν για το ελληνικό χρέος.
Στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να κρατήσει «μικρό καλάθι» και να πορευτεί για ένα διάστημα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.
Τα μεσοπρόθεσμα και πολύ περισσότερο τα μακροπρόθεσμα θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο και εφόσον η Αθήνα υλοποιεί κανονικά τις μεταρρυθμίσεις.

Καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων σημαίνει παράταση του Μνημονίου

Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες θεωρούν βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, ένα 4ο Μνημόνιο ή την προληπτική γραμμή αυξημένης επιτήρησης, με ελέγχους κάθε τρίμηνο από τους δανειστές όπως συμβαίνει και τώρα.
Εκτός αν στην πορεία υπάρξουν ανατροπές ή ανακατατάξεις που θα οδηγούσαν σε άλλη ρότα την ελληνική οικονομία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να καθυστερήσει μέτρα όπως είναι οι αποφάσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια ή η απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διότι σε στην περίπτωση είναι σαν «η ίδια να επιθυμεί  την παράταση του 3ου Μνημονίου».
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχε σύμφωνα με πληροφορίες σχετικό αίτημα από την Αθήνα να αναβληθούν για το 2018 οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς τις τράπεζες ή η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά οι δανειστές απέρριψαν με τη μία αυτό το σενάριο, διαμηνύοντας ότι η 3η αξιολόγηση δεν κλείνει αν δεν προχωρήσουν, όχι νομοθετικά αλλά και στην πράξη, οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις.

Παράθυρο αναβολής των περικοπών στις συντάξεις

Ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων που αποτελεί και το πιο μεγάλο «αγκάθι» άποψη των δανειστών είναι ότι αν δεν καταστεί εφικτό να ξεπεραστεί δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα επηρεάζουν αρνητικά για δεκαετίες το μέσο ρυθμό ανάπτυξης ενώ θα καθορίζουν και το ρυθμό αύξησης των νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία.
Η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα που υπάρχει αυτή την στιγμής στις Βρυξέλλες και να κλείσει την 3η αξιολόγηση ως το Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου του 2018 για να μην οδηγηθεί σε παράταση της μνημονιακής σύμβασης. 
Άλλωστε τον Φεβρουάριο θα ξεκαθαρίσει και το ΔΝΤ για την στάση που θα κρατήσει στο πρόγραμμα (εννοείται χρηματοδοτικά) και πιθανότατα ορισμένα μέτρα όπως οι περικοπές συντάξεις που μπουν από το 2019 σε εφαρμογή και θεσπίστηκαν για χάρη του Ταμείου να είναι λιγότερα οδυνηρά…
Κύκλοι από την Αθήνα με καλή γνώση μιλούν ακόμη και για παράταση των περικοπών…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης