Τελευταία Νέα
Πολιτική

"Φουντώνουν" τα σενάρια γύρω από τον Γιάννη Στουρνάρα και την ΤτΕ - Αντιδρούν στελέχη του Μαξίμου

tags :
Γιατί δεν είναι κατάλληλος για τη θέση...
Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να διαψεύδει τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει την διοίκηση της ΤτΕ, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βάζει "βέτο", ωστόσο οι φήμες συνεχίζουν να κυκλοφορούν.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αντέδρασαν στο σενάριο διορισμό ως υπουργού Οικονομικών τον στενό του συνεργάτη Στ. Παπασταύρου. 
"Αντιμέτωπη με ένα γεγονός που δεν συναντά κανείς συχνά – πυκνά στην πολιτική ιστορία της χώρας, βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα ειδικότερα η κυβέρνηση... Πρόκειται για τη διαρκή αμφισβήτηση από συγκεκριμένα κέντρα του προσώπου του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατά καιρούς δημοσιεύονται δεν θα έπρεπε να είχε παραμείνει περισσότερο από ένα μήνα στην οδό Νίκης. Το... πρωτότυπο, σε ό,τι αφορά στην πολεμική που δέχεται ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι αυτή ξεκίνησε από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του και συνεχίστηκα παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις κάθε σεναρίου μετακίνησης του" γράφει, μεταξύ άλλων, το "Έθνος της Κυριακής"
Το "Βήμα της Κυριακής", τονίζει την ίδια στιγμή: "Η απόφαση για αλλαγές είναι ειλημμένη με το επιχείρημα ότι μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τους επόμενους δύο-τρεις μήνες η εποχή αλλά και οι ανάγκες της πολιτικής θα επιβάλουν άλλα πρόσωπα, με καλύτερη αποδοχή από την κοινωνία και τους πολίτες. Ως εκ τούτου, και για την εξυπηρέτηση των πολιτικών αλλά και των εκλογικών αναγκών της κυβέρνησης και της ΝΔ, η αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών μοιάζει αναπόφευκτη. Και αυτό παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε, βέβαια όχι με ιδιαίτερη ένταση και σε πολύ χαμηλούς τόνους, να κλείσει το θέμα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε επί μία εβδομάδα ουδεμία επίσημη τοποθέτηση. Απλώς ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του κ. Στουρνάρα και αντικατάστασης του από τον κ. Παπασταύρου και ότι αυτές οι συζητήσεις λειτουργούν υπονομευτικά".

Το bankingnews.gr στις 14/1 ανέφερε:


Αδιανόητο υπουργός Οικονομικών να αντιμετωπίζει ιδιοτελώς… το συνολικό συμφέρον…
Ο Γιάννης Στουρνάρας ένας τίμιος οικονομολόγος ομολογουμένως με γνώσεις, βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών στο δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και της διάσωσης της οικονομίας.
Το έργο Στουρνάρα εδράζεται στην πιστή εφαρμογή των μνημονίων που ωστόσο ακόμη κρίνεται η αποτελεσματικότητα τους.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο υπουργός Οικονομικών υπέπεσε σε ένα στρατηγικό λάθος.
Με τις διαρροές που ο ίδιος προωθούσε – δεν είναι ειλικρινής όταν δηλώνει ότι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με άλλα πράγματα, έχει και παρ’ έχει χρόνο – εκτέθηκε για 3 βασικούς λόγους
1)Εκτέθηκε στην κυβέρνηση.
Τώρα που η κυβέρνηση δίνει αγώνα παραμονές κρίσιμων ευρωεκλογών ο Στουρνάρας θέλει να φύγει από το ΥΠΟΙΚ και να στραφεί στην ΤτΕ, στην θέση που θα τους εξασφαλίσει.... ασφάλεια για 5 χρόνια.
Με την παραδοχή αυτή δείχνει ότι για την κυβέρνηση η ήττα είναι μονόδρομος και τα βασικά στελέχη κοιτούν την επόμενη μέρα.
2)Εκτέθηκε στην ΤτΕ και τον Γ. Προβόπουλο.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, αποδεδειγμένα διασφάλισε με τις αποφάσεις του το ελληνικό banking.
Κέρδισε την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ και της Τρόικα και εξασφάλισε το τραπεζικό σύστημα σε μια χρεοκοπημένη οικονομία.
Με τις διαρροές 6 μήνες πριν την λήξη της θητείας Προβόπουλου που πρέπει να ανανεωθεί καθώς είναι ο αντικειμενικά καταλληλότερος, ότι ο Στουρνάρας ενδιαφέρεται για την θέση του ΤτΕ προσβάλει το έργο και τον ρόλο του Προβόπουλου.
3)Εξέθεσε τον εαυτό του.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται ως ο μαχητής για το καλό της πατρίδας αλλά οι διαρροές για την ΤτΕ αποδεικνύουν ότι αγωνίζεται για το καλό της δικής του επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Προβόπουλο που είναι αντικειμενικά καταλληλότερος.
Είναι αδιανόητο ΥΠΟΙΚ να μεταπηδά στην ΤτΕ όταν ο ίδιος άνθρωπος θα έχει προκαλέσει πολιτικές εντάσεις εκ της θέσεως του ως υπουργός, στοχοποιηθεί πολιτικά και ασκήσει μια πολιτική που αύριο να μην συμβαδίζει με την επόμενη κυβέρνηση.
Για λόγους ηθικής τάξης ο Στουρνάρας είναι ακατάλληλος για την ΤτΕ.
Η ΤτΕ έχει διοικητή τον Γ. Προβόπουλο που έχει αποδειχθεί ο καλύτερος κεντρικός τραπεζίτης.
Η ανανέωση της θητείας Προβόπουλου θα είναι το βέλτιστο που θα μπορούσε να πράξει η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τον Draghi και την Τρόικα που υποστηρίζουν Προβόπουλο αλλά ικανοποιώντας κυρίως την κοινή λογική.
Τους καλύτερους τους κρατάμε....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης