Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φουντώνει η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών – Αν και όλοι δηλώνουν έτοιμοι, κανείς δεν τις θέλει πραγματικά

tags :
Φουντώνει η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών – Αν και όλοι δηλώνουν έτοιμοι, κανείς δεν τις θέλει πραγματικά
Αντιμέτωποι με τα ίδια διλήμματα και αδιέξοδα οι ψηφοφόροι
(upd)Με ιδιαίτερη ένταση έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Ο κ. Σαμαράς διαμηνύει ότι οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν το 2016, τονίζοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλευτεί την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2015, τότε θα είναι αυτός που θα φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε «ανωμαλία» προκληθεί στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Ωστόσο, η Κουμουνδούρου θεωρεί τελείως αποπροσανατολιστική την εν λόγω συζήτηση καθώς πιστεύει ότι το ζήτημα των εκλογών θα ανοίξει αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές μια και θα είναι τέτοια η ήττα των κυβερνητικών εταίρων που αναγκαστικά θα προκληθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην πρόωρη κάλπη.

Ένα ακόμα όμως σενάριο είναι ότι ο κ.Σαμαράς, εκμεταλλευόμενος την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προεδρική εκλογή και τον «κίνδυνο» η χώρα να εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, θα προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία εκλογές τον Οκτώβριο, όταν δηλαδή εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και η οικονομία θα απολαμβάνει και τα «οφέλη» από την τουριστική κίνηση.
Το ερώτημα όμως σε όλη αυτήν την εκλογολογία είναι εάν πράγματι επιθυμεί κάποιο πολιτικό κόμμα να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Η ΝΔ, η οποία υπολείπεται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ και φέρεται πλέον να χάνει ακόμα και «παραδοσιακά» κάστρα της (όπως η Α’Αθήνας) τη στιγμή που η συσπείρωση των οπαδών της παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κύριο ζητούμενο του κ.Σαμαρά είναι να του δοθεί όσο το δυνατόν περισσότερος πολιτικά χρόνος με την ελπίδα κυρίως ότι θα έχει αναστραφεί το οικονομικό κλίμα και ότι θα είναι εμφανή πλέον τα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία.
Αντίστοιχη είναι και η επιδίωξη του κ.Βενιζέλου δεδομένου ότι η επιχειρηματολογία του περί του ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας δεν πείθει κανένα
Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «βλέπει» τα ποσοστά του στα επίπεδα του 3% με 3,5% και την επιρροή του να βαίνει διαρκώς μειούμενη, αντιτίθεται σφόδρα σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, «ποντάροντας» αποκλειστικά στο εγχείρημα ανασύστασης της Κεντροαριστεράς για την πολιτική του επιβίωση.
Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται να επιμένει ένθερμα στις πρόωρες εκλογές, έχει ανάγκη από περισσότερο χρόνο.
Αυτό άλλωστε απέδειξε και η πρόσφατη ομιλία του κ.Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία διεμηνύθη πως δεν πρόκειται πλέον να γίνουν ανεκτά φαινόμενα «Τατσόπουλου», καθώς το κόμμα και τα στελέχη του εισέρχονται σε νέα, πρωτόγνωρα καθήκοντα και νέες, πρωτόγνωρες απαιτήσεις.
Αλλά η πολυφωνία εντός του κόμματος δεν είναι το μόνο ζήτημα.
Ζήτημα είναι και η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και εμφανίζεται πρώτος διευρύνοντας τη διαφορά του έναντι της ΝΔ, παραμένει στα επίπεδα του 25%, ποσοστό όμως που δεν του εξασφαλίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία αλλά αντίθετα τον αναγκάζει να αναζητήσει μετεκλογικές συμμαχίες, εγχείρημα που κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να θεωρηθεί υπό τις παρούσες πολιτικές ισορροπίες, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.
Περισσότερο χρόνο όμως θέλουν και οι ψηφοφόροι, οι οποίοι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τους, είναι αντιμέτωποι και πάλι με τα ίδια διλήμματα και αδιέξοδα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.

(πρώτη ενημέρωση 20 Ιανουαρίου 2014, 07:35)

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης