Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πώς η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των ένστολων μπορεί από «σκόπελος» να εξελιχθεί πολιτικά υπέρ της κυβέρνησης Σαμαρά ενόψει των εκλογών

Πώς η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των ένστολων μπορεί από «σκόπελος» να εξελιχθεί πολιτικά υπέρ της κυβέρνησης Σαμαρά ενόψει των εκλογών
Προϋπόθεση η οικονομική επιβάρυνση να μην «ξεφύγει» και ενεργοποιήσει τις απειλές Σταϊκούρα για ισοδύναμα
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα που επιβλήθηκαν με το Ν.4093/2012 στους ένστολους.
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στους Financial Times υποστήριξε ότι εάν ο προϋπολογισμός επιβαρυνθεί με 1 δις ευρώ (σε περίπτωση που η αντισυνταγματικότητα των περικοπών επεκταθεί και σε άλλα ειδικά μισθολόγια, όπως π.χ. οι δικαστικοί, οι πανεπιστημιακοί, κοκ) τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.
Το σενάριο αυτό όμως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Δικαστικοί διευκρίνισαν χθες πως η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά άλλον κλάδο εργαζομένων, καθώς οι ένστολοι αποτελούν μια ειδική κατηγορία εργαζομένων που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζει ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σύγκριση με τους άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα ισχυρού δικαστικού προηγούμενου για άλλα παρεμφερή αιτήματα.
Βάσει αυτών των διευκρινίσεων, το δημοσιονομικό κόστος που προκαλείται από την απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 75 έως 100 εκατομμύρια ευρώ κατ’έτος, αν και για πιο ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να δημοσιευτεί η δικαστική απόφαση (π.χ. αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέβασε το ποσό της επιβάρυνσης ακόμα και στα 500 εκατομμύρια ευρώ, υποθέτοντας πως η απόφαση θα αυξήσει τις συντάξεις και τα επιδόματα για θέσεις ευθύνης)
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Σαμαράς έχει δεσμευτεί πως μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος (και συγκεκριμένα το 70%) θα επιστρέψει στην κοινωνία και κυρίως στους ένστολους και στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Εφόσον το ποσό των «επιστροφών» στους ένστολους όντως κινείται στα επίπεδα των 75 με 100 εκατομμυρίων ευρώ, τότε εκτιμάται ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης «λύνει τα χέρια» του κ.Σαμαρά και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά συγκυρία.
Με το σκεπτικό ότι η δικαστική απόφαση αποτελεί το καλύτερο έρεισμα της πολιτικής επιλογής του κ.Σαμαρά για την οικονομική ενίσχυση των ένστολων, η οποία «απενοχοποιείται» πλέον από την κατηγορία για «προεκλογικό δώρο» της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών του Μαΐου.
Πράγματι πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να υπερασπίσει την επιλογή και την απόφαση της να συνδράμει οικονομικά τους ένστολους, τη στιγμή που μια σειρά από δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους έχουν υποστεί αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες μισθολογικές περικοπές.
Πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να δικαιολογήσει την οικονομική ενίσχυση των ένστολων στα «μάτια» των 1,4 εκατομμυρίων άνεργων, του 1 εκατομμυρίου εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που κάνουν να πληρωθούν έως και έναν χρόνο (ακόμα και για μισθούς των 500 ευρώ) ή των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Ελλήνων που όχι μόνο δεν διαθέτουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα.
Ο χαρακτηρισμός των ένστολων «ως ειδικής προστασίας και μεταχείρισης εργαζόμενων» από το ΣτΕ δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση – έστω και με μια σχετική οικονομική επιβάρυνση – όχι μόνο να περάσει «αναίμακτα» από έναν δύσκολο επικοινωνιακά και με έντονα πολιτικούς συμβολισμούς «σκόπελο» αλλά και να πείσει για την ορθότητα και την αναγκαιότητα της κοινωνικής πολιτικής της.
Και όλα αυτά λίγο πριν το νήμα των εκλογών.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης