Τελευταία Νέα
Πολιτική

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί ο Σαμαράς - «Ποντάρει» σε Μιχαλολιάκο και Πειραιά για να διασωθεί πολιτικά

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί ο Σαμαράς - «Ποντάρει» σε Μιχαλολιάκο και Πειραιά για να διασωθεί πολιτικά
Εξαιρετικά βαρύ το κλίμα στη ΝΔ για τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Πριν μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αναφέρει πως η ΝΔ καθυστερεί να ορίσει τους εκλεκτούς της στους μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να μην πάθει το κόμμα του ότι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Καρυπίδη.
Σήμερα η κατάσταση στη ΝΔ μόνο ως δραματική μπορεί να χαρακτηριστεί, αν παρατηρήσει κανείς τον κατακερματισμό στο Δήμο Αθήνας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο κ.Σαμαράς αναγκάστηκε να «κατέβει» στο λιμάνι του Πειραιά για να εκφράσει και έμπρακτα τη στήριξη του προς τον νυν δήμαρχο, Β.Μιχαλολιάκο, ύστερα από το νέο «ρήγμα» που προκάλεσε στο «γαλάζιο μέτωπο» η υποψηφιότητα του Γιάννη Μελά, του πρώτου δημοτικού συμβούλου της παράταξης Μιχαλολιάκου σε σταυρούς στις εκλογές του 2010.
Η κίνηση του πρωθυπουργού είχε ιδιαίτερη αξία.
Διότι με αυτόν τον τρόπο θέλησε να προσφέρει τη στήριξη του στον κ.Μιχαλολιάκο, το μόνο από τους «γαλάζιους υποψηφίους» που κατάφερε να επικρατήσει στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.
Και τον μόνο που φέρεται ακόμα να έχει τη δυνατότητα να το επιτύχει και στις εκλογές του Μαΐου, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να «σέρνεται» και στο δήμο Πειραιά το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που καταγράφεται σε Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία και για αυτό έσπευσε να καταστήσει σαφή την επιλογή του.
Προκειμένου ενδεχομένως και για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Κακλαμάνη, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του κ.Σαμαρά για αθέτηση υποσχέσεων.
Η κινητοποίηση του κ.Σαμαρά έρχεται να επιβεβαιώσει αφενός τη λανθασμένη πολιτική που ακολούθησε ως σήμερα η ΝΔ και αφετέρου την προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος σχετικά με τις υποψηφιότητες.
Αλλά το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Στην Αθήνα ο «πονοκέφαλος» παραμένει καθώς το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ.Κακλαμάνη απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, τη στιγμή που δεν αποκλείεται ο «αντάρτης» της ΝΔ να λάβει τη στήριξη της «Ένωσης» του κ.Πολύδωρα, εξέλιξη με παράπλευρες συνέπειες μια και βουλευτής της ΝΔ θα στηριχθεί από «αντιμνημονιακή» πολιτική δύναμη, η οποία επιχειρεί το δικό της «άνοιγμα» στη λαϊκή δεξιά.
Στην Κεντρική Μακεδονία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι δηλώσεις αλληλοϋποστήριξης των κ.κ.Τζιτζικώστα και Μπουτάρη πέρα από το ότι απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον νυν περιφερειάρχη από τη ΝΔ, δημιουργεί «καραμπόλες» και στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στον υποψήφιο της ΝΔ, Στ.Καλαφάτη
Την ίδια στιγμή, θολό είναι και το τοπίο σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής.
Η ΝΔ φέρεται να περιμένει τον δήμαρχο Περιστερίου, Αν.Παχατουρίδη να ξεκαθαρίσει τη στάση και τις προθέσεις τους προβάλλοντας την άποψη πως επιθυμεί να στηρίξει έναν υποψήφιο που να είναι αυτοδιοικητικός και να μην κινείται στο πλαίσιο του κομματικού μηχανισμού.
Μόνο που ο κ.Παχατουρίδης, ο οποίος φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει σηκώσει αντιμνημονιακή σημαία.
Αναμφίβολα το κλίμα είναι βαρύ στη ΝΔ.
Η πολιτική στρατηγική της αποδείχθηκε παντελώς λανθασμένη, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η εικόνα κατακερματισμού που επικρατεί στο εσωτερικό της αλλά και η ανάγκη ενεργοποίησης του πιο «ισχυρού χαρτιού» της, του κ.Σαμαρά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης