Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ - Βλέπει πρόωρες εκλογές ακόμα και το φθινόπωρο και τίθεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα - Ποια σενάρια επεξεργάζεται η Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ - Βλέπει πρόωρες εκλογές ακόμα και το φθινόπωρο και τίθεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα - Ποια σενάρια επεξεργάζεται η Κουμουνδούρου
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πάνω χέρι έναντι της κυβέρνησης
Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ακόμα και εντός του φθινοπώρου αρχίζει να αντιμετωπίζει με ολοένα και μεγαλύτερη σοβαρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το είχε καταστήσει σαφές με ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, όταν είχε καλέσει τους βουλευτές του να ξεχάσουν τα «μπάνια του λαού» και να είναι σε ετοιμότητα.
Το επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος εκτίμησε ότι εκλογές θα γίνουν το αργότερο στις αρχές του 2015 ή ακόμα και το φθινόπωρο «είτε διότι θα αναγκαστεί να τις κάνει η κυβέρνηση υπό την πίεση των αδιεξόδων της είτε γιατί θα επιλέξει να τις κάνει, φοβούμενη ότι όσο περνά ο χρόνος, η ήττα θα γίνει συντριβή».
Το πρώτο σενάριο που μελετά η Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συρθεί σε πρόωρες εκλογές λόγω της πίεσης που θα δεχθεί από τους ίδιους τους βουλευτές της και από την κοινωνία εξαιτίας των σκληρών μέτρων που θα κληθεί να υλοποιήσει (νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με νέες μειώσεις μισθών, ασφαλιστικό και αλλαγές στο εργασιακό) το επόμενο διάστημα.
Η σκληρότητα των νέων μέτρων σε συνδυασμό με τη μειωμένη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης έναντι της τρόικα και το εντεινόμενο και κυρίως συνεχιζόμενο «αντάρτικο» από το ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι είναι παράμετροι που μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην αναζήτηση διεξόδου από το συγκεκριμένο αδιέξοδο.
Το δεύτερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επιλέγει το φθινόπωρο ως την κατάλληλη χρονική περίοδο για να προκηρύξει η ίδια πρόωρες εκλογές, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα – έστω και επικοινωνιακό – ότι διατηρεί το πάνω χέρι στις πολιτικές εξελίξεις.
Η έναρξη της συζήτησης με τους εταίρους για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι ένα κρίσιμο και εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να προβάλλει για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επαναφέροντας στο προσκήνιο την προσφιλή επιχειρηματολογία της για την ανάγκη συνέχισης του κυβερνητικού έργου για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Στη σεναριολογία αυτή η κυβέρνηση μπορεί και να ποντάρει στο αρκετά πιθανό σενάριο - βάσει των σημερινών συσχετισμών - ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει μεν να βγει πρώτο κόμμα αλλά να μην καταφέρει να βρει τους απαραίτητους συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Απέναντι στα σενάρια αυτά η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν απεργάζεται κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.
Αλλά το κυριότερο εμπόδιο για το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά η άποψη που διατυπώνει η πλειοψηφία των πολιτών, η οποία αντιδρά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να εκβιάσει τις πολιτικές εξελίξεις και να χρεωθεί το «ανάθεμα» από την κυβέρνηση για την «εκτροπή» της πολιτικής και οικονομικής «ομαλότητας».
Διότι διατηρεί σταθερή τη διαφορά του από τη ΝΔ στις 3 ποσοστιαίες μονάδες τη στιγμή που η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει νέες δυσάρεστες αποφάσεις για την ελληνική κοινωνία, η οποία από εδώ και στο εξής καλείται να ανταποκριθεί στη φετινή φοροεπιδρομή ύψους 29 δις ευρώ!
Διότι μπορεί να κτίζει σταδιακά τις πολιτικές του συμμαχίες και να διεισδύει με μεγαλύτερη πειθώ σε πολλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας – και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες –, αναδεικνύοντας κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η ΔΕΗ, το νερό, ο αιγιαλός, κοκ.
Διότι πολύ απλά μπορεί να περιμένει την φθορά της ίδιας της κυβέρνησης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποκτήσει τα δικά του κομματικά αντανακλαστικά που θα του επιτρέψουν να παραμείνει βιώσιμο πολιτικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι και  για να το διατηρήσει, θα πρέπει κατ'αρχάς να συμπλεύσει με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ελληνικού λαού.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης