Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αβάσιμη η εκτίμηση Σαμαρά, ανοιχτά όλα τα σενάρια λόγω πολιτικής ρευστότητας

Δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αβάσιμη η εκτίμηση Σαμαρά, ανοιχτά όλα τα σενάρια λόγω πολιτικής ρευστότητας
Στόχος του πρωθυπουργού η ανάταξη της ψυχολογίας των βουλευτών του
Η δήλωση πίστης και βεβαιότητας που διατύπωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περί της συγκέντρωσης των 180 βουλευτών που απαιτούνται για να εκλέξει η παρούσα Βουλή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Είναι τέτοια η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού που δεν επιτρέπει – τουλάχιστον την παρούσα χρονική περίοδο - να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για τη δυνατότητα συγκρότησης ενός βουλευτικού μπλοκ υπέρ της προεδρικής εκλογής (ισχύει και το αντίθετο).
Ο κ.Σαμαράς φέρεται να στρέφει το βλέμμα του (και τη βεβαιότητα του) κυρίως στους 25 ανεξάρτητους βουλευτές και στους 11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, με το επιχείρημα ότι σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πολλοί από αυτούς δεν θα επανεκλεγούν.
Συνεπώς και δεδομένου ότι το πολιτικό τους μέλλον καθίσταται κάτι περισσότερο από αβέβαιο, θα προτιμήσουν τη διατήρηση της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης και της βουλευτικής τους ιδιότητας
Επιχείρημα ωστόσο που στερείται σοβαρότητας.

Είναι προφανές πως όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν κατακρίνει την έως σήμερα κυβερνητική πολιτική, θα αναγκαστούν να κάνουν μια άνευ προηγουμένου πολιτική «κωλοτούμπα» εάν αποφασίσουν να ψηφίσουν Πρόεδρο και να παρατείνουν τη θητεία της κυβέρνησης, εξέλιξη που όπως και να ‘χει, θα πλήξει το πολιτικό τους προφίλ και αξιοπιστία, επηρεάζοντας έτσι και το ενδεχόμενο επανεκλογής τους.
Άλλωστε τα τελευταία δείγματα γραφής με χαρακτηριστικότερο το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ, έδειξαν πως οι 14 από τους 25 ανεξάρτητους βουλευτές τάχθηκαν κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών, συμπορευόμενοι έστω και με δικό τους κείμενο με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η πολιτική ρευστότητα αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στα τεκταινόμενα στη ΔΗΜΑΡ.
Όπου ούτε οι 11 βουλευτές της δεν μπορούν να εκτιμήσουν ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος τους.
Εάν δηλαδή θα πορευτεί στο δρόμο της Κεντροαριστεράς ή εάν θα ακολουθήσει μια κοινή πορεία με το ΣΥΡΙΖΑ ή το τι θα κάνουν οι 11 βουλευτές ανάλογα με την κεντρική πολιτική που τελικά θα προταθεί από το κόμμα.
Αλλά είναι τέτοια η αβεβαιότητα που ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε ακόμα και για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της εσωκομματικής κριτικής για τη συμπόρευση με τη ΝΔ και το πολιτικό μέλλον του κόμματος, εάν δηλαδή θα είναι ΠΑΣΟΚ, Ελιά, Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη, κοκ.

Ενδεχομένως πιο ξεκάθαρες απαντήσεις να υπάρξουν στις αρχές του φθινοπώρου, όταν και είναι προγραμματισμένα τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κατά τα οποία και εκτιμάται ότι θα δοθούν σαφείς και ενδεχομένως οριστικές απαντήσεις για τον πολιτικό τους προσανατολισμό.
Βάσει αυτών των δεδομένων, καθίσταται σαφές πως η βεβαιότητα του κ. Σαμαρά για τους 180 είναι τουλάχιστον αβάσιμη, εάν όχι ανεδαφική.
Άλλωστε είναι προφανές πως εάν όντως η κυβέρνηση είχε τους 180 βουλευτές, ο πρωθυπουργός δεν θα το διεμήνυε τόσο ελαφρά τη καρδία και τόσο νωρίς.
Με τη δήλωση του ο κ. Σαμαράς ήθελε απλά να αναπτερώσει το ηθικό και την ψυχολογία των βουλευτών της συγκυβέρνησης και να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ενόψει του δύσκολου για την κυβέρνηση φθινοπώρου.
Αλλά και να φρενάρει τα σενάρια και την εικόνα διάλυσης που παρουσίασε τα τελευταία 24ωρα το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης