Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επί τάπητος το σενάριο κυβέρνησης αριστερών αποχρώσεων – ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αναζητούν κοινή πολιτική πορεία

Επί τάπητος το σενάριο κυβέρνησης αριστερών αποχρώσεων – ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αναζητούν κοινή πολιτική πορεία
Πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο πλευρών από την αποχώρηση Κουβέλη και Ανανεωτικής Πτέρυγας από το ΣΥΝ
Το ενδεχόμενο να συμπράξουν πολιτικά και να πορευτούν στην κατεύθυνση μιας κυβέρνησης αριστερών αποχρώσεων θα εξετάσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Η συνάντηση και κυρίως το αποτέλεσμα της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όχι μόνο γιατί αποτελεί την πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο πλευρών κατόπιν της αποχώρησης του Φ.Κουβέλη και της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ πριν τέσσερα χρόνια.
Ούτε γιατί η συνάντηση πραγματοποιείται σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεδομένου ότι επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι οι γραμματείς των δύο κομμάτων, Δ. Βίτσας και Θ. Θεοχαρόπουλος.
Αλλά κυρίως διότι η συνάντηση αυτή μπορεί να «γεννήσει», να δρομολογήσει εξαιρετικά σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προσελκύσει τη ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της αναζήτησης πολιτικών συμμάχων προκειμένου αφενός να ανατρέψει τη σημερινή κυβέρνηση (μέσω της προεδρικής εκλογής) και αφετέρου να ενδυναμώσει την κυβερνητική του προοπτική.
Άλλωστε η ΔΗΜΑΡ είναι ο πιο κοντινός πολιτικός χώρος στο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον βάσει των σημερινών κοινοβουλευτικών δεδομένων.
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ αναζητά και αυτή με τη σειρά της πολιτικές συμμαχίες ιδιαίτερα ύστερα από το αποτέλεσμα-σοκ των Ευρωεκλογών, προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση και τον πολιτικό της λόγο.
Αλλά ο δρόμος της συνεργασίας κάθε άλλο παρά εύκολος είναι.
Κυριότερο αγκάθι – και πριν ακόμα αρχίσει η συζήτηση επί θέσεων και προγραμμάτων - είναι το έτερο «άνοιγμα» της ΔΗΜΑΡ προς το ΠΑΣΟΚ και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τη ΔΗΜΑΡ να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις της για την Κεντροαριστερά, εφόσον επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος για μια κυβερνητική πρόταση αριστερών αποχρώσεων.
Αλλά η κατάσταση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπει ακόμα να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.
Το κόμμα επί της ουσίας είναι τριχοτομημένο, καθώς άλλοι επιθυμούν συμπόρευση για την Κεντροαριστερά, άλλοι ζητούν προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι τάσσονται υπέρ της αυτόνομης δράσης.
Έως ότου η ΔΗΜΑΡ αποσαφηνίσει τη πολιτική στρατηγική της, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.
Αν και εκτιμάται ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, το πολιτικό σκηνικό θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά αβέβαιο.
Διότι μπορεί οι 11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να είναι ένας καθοριστικός αριθμός για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρική εκλογή, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, τι ακριβώς θα συμβεί όταν η ΔΗΜΑΡ αποσαφηνίσει την πολιτική της στρατηγική.
Διότι όποια πολιτική κατεύθυνση και αν επιλέξει (Κεντροαριστερά, ΣΥΡΙΖΑ ή αυτόνομη πορεία), εκτιμάται ότι θα υπάρξουν απώλειες, αποχωρήσεις και διαφοροποιήσεις στελεχών και βουλευτών.
Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί ποιοι και πόσοι βουλευτές θα κινηθούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Απαντήσεις θα πρέπει μάλλον να αναμένονται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν και είναι προγραμματισμένο το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
Έως τότε οι συναντήσεις για τη συγκρότηση πολιτικών συμμαχιών μάλλον προθέσεις και τάσεις θα μπορούν να διερευνήσουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης