Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικοί σχεδιασμοί και παραλογισμοί με φόντο την φορολογία στα ακίνητα - Ακόμα και στα 5 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει η επιβάρυνση

Κυβερνητικοί σχεδιασμοί και παραλογισμοί με φόντο την φορολογία στα ακίνητα - Ακόμα και στα 5 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει η επιβάρυνση
Από σήμερα τα «ραβασάκια» για τον ΕΝΦΙΑ
Από σήμερα περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες θα αρχίσουν να ενημερώνονται για το τι πρέπει να πληρώσουν στο Δημόσιο για την ακίνητη περιουσία τους.
Ο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) είναι το προϊόν αλλεπάλληλων συσκέψεων, διαπραγματεύσεων και πολιτικών τακτικισμών.
Όλοι θυμούνται τις συνεχείς και συνάμα αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις της άλλοτε τρικομματικής κυβέρνησης που αναζητούσε μια δίκαιη φορολογία στα ακίνητα.
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ στα ακίνητα, του πιο προοδευτικού φόρου κατά Βενιζέλο.
Αυτόν θυμήθηκε και μνημόνευσε πρόσφατα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ.Μητσοτάκης με αποτέλεσμα να προκληθεί μια μίνι κυβερνητική κρίση.
Για τον ΕΝΦΙΑ άλλωστε είχαν στηθεί και τα διάφορα, γραφικά και λαϊκίστικα «αντάρτικα» των γαλαζοπράσινων βουλευτών για το ποιος θα επιβαρυνθεί περισσότερο με το νέο φόρο, οι αγροτικές ή οι αστικές ιδιοκτησίες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον ΕΝΦΙΑ η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών θα πληρώσει φέτος κατά μέσο όρο 15% με 20% λιγότερο σε σύγκριση με το «χαράτσι» των προηγούμενων ετών, αναζητώντας ψήγματα δικαιοσύνης επικαλούμενη τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Είναι προφανές πως από τη στιγμή που ο ΕΝΦΙΑ βασίζεται σε πλασματικές αντικειμενικές αξίες που πλέον δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα της αγοράς ακινήτων, τέτοιου είδους επιχειρήματα μόνο ως φαιδρά μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Αλλά οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν στερούνται μόνο αίσθημα δικαιοσύνης, αλλά πέφτουν έξω και στο ποσό που επιδιώκεται να εισπραχθεί.
Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει να εισπράξει το ποσό των 2,65 δις ευρώ.
Ωστόσο, σε πρόσφατη ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) εκτιμά το φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ στα 5 δις ευρώ!
Αύξηση που αποδίδεται αφενός στην φορολόγηση των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και αφετέρου στην ένταξη πλήθους νομιμοποιηθέντων ημιυπαίθριων και αυθαίρετων κτισμάτων στην φορολογητέα ύλη.
Αλλά ο παραλογισμός δεν σταματά εδώ εάν αναλογιστεί κανείς ότι χιλιάδες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και για κενά ακίνητα που όχι μόνο δεν αποφέρουν κάποιο έσοδο αλλά δεν χρησιμοποιούνται κιόλας ούτε ως στέγη.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις των 5 δις ευρώ, κινδυνεύουν ακόμα και με εκπλειστηριασμό των ακινήτων τους και εάν αδυνατούν να πληρώσουν φόρους που υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ μπορεί να τους ασκηθεί και ποινική δίωξη για μη εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο με προβλεπόμενες πολυετείς ποινές φυλάκισης!
Και ενώ θα νόμιζε κανείς ότι κάπου εδώ ο παραλογισμός τελειώνει, χθες διέρρευσε ότι τα όποια λάθη ή παραλείψεις στις δηλώσεις του Ε9 θα επιβαρύνουν τον φορολογούμενο καθώς η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται με το δυσμενέστερο για αυτόν σενάριο. Δηλαδή ο πολίτης θα καλείται να πληρώσει έναν λανθασμένο φόρο, με την επιστροφή των επιπλέον ποσών να βαίνουν προς συμψηφισμό με άγνωστο χρονικό ορίζοντα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Δημόσιο στην προσπάθεια του να εισπράξει, καταφεύγει σε κάθε είδους λύση, αδιαφορώντας και ανατρέποντας κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης (βλέπε την επιβολή ΦΠΑ στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα).
Αλλά στερείται κάθε λογικής να υπερφορολογείται μια περιουσία που δεν αποφέρει κανένα έσοδο, την ώρα που «τρέχει» και η απειλή της δήμευσης της περιουσίας εάν δεν πληρωθούν οι εν λόγω φόροι.
Η φορολογία στα ακίνητα είναι ίσως το πιο ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη παραλογισμό.
Αυτούς τους φορολογικούς παραλογισμούς θα πρέπει να εκλογικεύσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, εάν θέλει να αποφύγει το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο που φαίνεται να πλησιάζει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης