Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμπανάκι για το μέλλον της κυβέρνησης από τη συνεχιζόμενη οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών – Μονόδρομος η αλλαγή πολιτικής

Καμπανάκι για το μέλλον της κυβέρνησης από τη συνεχιζόμενη οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών – Μονόδρομος η αλλαγή πολιτικής
Αντιμέτωπη με οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο στα μέσα του φθινοπώρου η συγκυβέρνηση εάν δεν αλλάξει τακτική
Παρά την αισιοδοξία που μπορεί να εκφράζεται όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από διάφορους αναλυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2014, τα μηνύματα που στέλνει η κοινωνία κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι.
Ενδεικτική είναι η τελευταία μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία επισημαίνεται ότι σημαντικός αριθμός νοικοκυριών φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω της μείωσης ή της απώλειας που υπέστη στα εισοδήματα αλλά και των οικονομικών και φορολογικών βαρών που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια.
Όπως υπογραμμίζεται, πέρα από τα νοικοκυριά που φοβούνται μήπως χάσουν το σπίτι τους, έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός εκείνων που το έχασαν, καθώς καταγράφεται αύξηση της τάξης του 71% από το 2008 έως το 2012 στον αριθμό των νοικοκυριών που διαβιούν σε μη κανονικές κατοικίες, όπως καλύβες, παράγκες και καταστήματα
Στην ίδια έκθεση που μελετά την περίοδο 2008 -2012 εξάγονται εξαιρετικά απογοητευτικά συμπεράσματα και για τα εισοδήματα των Ελλήνων.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο αυτή, όπως αναφέρεται, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που ζουν με εισοδήματα κάτω των 750 ευρώ το μήνα, ενώ τονίζεται ότι το μέσο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα για την Ελλάδα το 2012 είχε υποχωρήσει στα περίπου 9.500 ευρώ, το οποίο και αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ μετά από την Πορτογαλία.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει την πρώτη θέση στην ανεργία στην Ευρώπη καθώς 1,3 εκατομμύρια Έλληνες είναι εκτός της αγοράς εργασίας την ώρα που εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Έλληνες στον ιδιωτικό τομέα κάνουν να πληρωθούν έως και 12 μήνες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μέρος της αμοιβής γίνεται σε είδος.
Εξίσου, ασφυκτική είναι η κατάσταση και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες δεδομένου ότι σχεδόν τα μισά δάνεια που έχουν λάβει είναι «στο κόκκινο», χωρίς να συνυπολογίζονται οι οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση απαντά με μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή, η οποία στην περίπτωση μάλιστα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ξεπερνά ακόμα και τις εισπρακτικές προβλέψεις της κυβέρνησης κατά μισό δις ευρώ.
Δηλαδή την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά φοβούνται μήπως χάσουν το σπίτι τους, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει από την φορολογία των ακινήτων το ποσό των 3,7 δις ευρώ!
Βέβαια το ερώτημα – και βάσει των παραπάνω δεδομένων – κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει αυτά τα ποσά είναι ένα ζητούμενο.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει τους επόμενους μήνες, ακολουθώντας την πολιτική συνταγή και τακτική των προηγούμενων μηνών.
Η άμεση μείωση της φορολογίας και η ανάπτυξη πολιτικών που θα ενισχύουν τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.
Διαφορετικά εκτιμάται ότι από τα μέσα του φθινοπώρου, όταν και θα έχουν τελειώσει «τα μπάνια του λαού» και θα έχουν καταγραφεί οι θετικές εξελίξεις από τον τουρισμό, ελλοχεύει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα οικονομικό αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Αδιέξοδο που εκτιμάται ότι θα φέρει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δυσχερή πολιτική θέση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης