Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στους 154 και προσεχώς στους 155 η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης – Ανέφικτος μοιάζει ο στόχος των 180 για τον ΠτΔ

Στους 154 και προσεχώς στους 155 η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης – Ανέφικτος μοιάζει ο στόχος των 180 για τον ΠτΔ
Ύστερα από πολύ καιρό το κυβερνητικό σχήμα ενισχύεται
Στους 154 ανέρχεται πλέον η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης, η οποία συντόμως αναμένεται να φτάσει στους 155 βουλευτές.
Αιτία της κυβερνητικής διεύρυνσης – της πρώτης ύστερα από αρκετούς μήνες – είναι αφενός η επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου η «κατάληψη» της έδρας του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Σταυρογιάννη (παραιτήθηκε μια και εκλέχθηκε δήμαρχος Λαμίας) από τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μπριάνη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σταυρογιάννης είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2012 διότι είχε ταχθεί κατά των μέτρων που προωθούσε τότε η κυβέρνηση.
Πάντως, η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αναμένεται αυξηθεί εκ νέου και να «κλειδώσει» στους 155, καθώς στα μέσα Σεπτεμβρίου πρόκειται να επιστρέψει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο έτερος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Χρήστος Αηδόνης.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ ανέρχεται στους 126 βουλευτές και αυτή του ΠΑΣΟΚ στους 29.
Δηλαδή ύστερα από δύο και κάτι χρόνια από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, η ΝΔ έχει «χάσει» 3 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ μετρά 4 «απώλειες».
Παρά την κοινοβουλευτική ενίσχυση της κυβέρνησης και παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο στόχος των 180 βουλευτών που επιθυμεί η κυβέρνηση προκειμένου η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι υπολείπονται μόλις 25 βουλευτές.
Το «άνοιγμα» προς τον Κεντροδεξιό χώρο που έκανε το τελευταίο διάστημα η ΝΔ, κυρίως μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Άδωνι Γεωργιάδη, δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα (με εξαίρεση το ΛΑΟΣ που ωστόσο δεν έχει να συνεισφέρει στο γρίφο των 180 βουλευτών).
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (διαθέτουν σήμερα 13 βουλευτές από 20 που είχαν εκλέξει τον Ιούνιο του 2012) διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ καθώς η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί.
Ακόμα και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Π.Χαϊκάλης που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει θετικά για ΠτΔ, ανασκεύασε χθες λέγοντας ότι τον υποψήφιο που θέλει, δεν θα τον προτείνει κανείς.
Την ίδια στάση τηρούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ (διαθέτει 11 βουλευτές), η οποία ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.
Αλλά όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες με τη σεναριολογία σχετικά με την υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσβλέπει σε όλες τις ψήφους των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.
Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις βουλευτές που διαχώρισαν τη θέση τους, εμμένοντας στην ανάγκη ότι δεν πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.
Τελευταίο αποκούμπι είναι οι συνολικά 23 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Αλλά και από αυτούς είναι σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον πέντε βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν για ΠτΔ καθώς συμπλέουν με τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσφατα ο ανεξάρτητος βουλευτής Β.Καπερνάρος (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ) υπογράμμισε ότι δεν θα ψηφίσει για ΠτΔ καθώς πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την ταπεινωτική διακυβέρνηση ενώ χθες ο επίσης ανεξάρτητος Μ.Μπόλαρης (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), αφού υποστήριξε πως το ζήτημα του ΠτΔ έχει εξελιχθεί σε πολιτικό με μόνο ζητούμενο τη συνέχιση των ασκούμενων πολιτικών ύφεσης, έκανε λόγο για έκπτωση Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση σε ένα τόσο θολό και ραγδαία εξελισσόμενο πολιτικό τοπίο (όπου ερωτηματικό παραμένει ακόμα και το εάν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή, αν κρίνει κανείς από τις εξελίξεις ενόψει του Συνεδρίου της 3ης Σεπτέμβρη), δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Αλλά είναι προφανές πως η πλάστιγγα γέρνει κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Εκτός και εάν υπερισχύσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης των βουλευτών.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης