Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γρίφος το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ παρά την επιχείρηση και το μήνυμα ανασυγκρότησης ενόψει της 3ης Σεπτέμβρη

tags :
Γρίφος το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ παρά την επιχείρηση και το μήνυμα ανασυγκρότησης ενόψει της 3ης Σεπτέμβρη
Κοινή παρουσία Βενιζέλου – Παπανδρέου στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις
Μήνυμα συσπείρωσης και ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης στέλνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενόψει του εορτασμού της 3ης Σεπτέμβρη για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.
Η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να μη συμμετάσχει στους εορτασμούς της 3ης Σεπτέμβρη (επικαλούμενος απουσία στο εξωτερικό) αλλά να δώσει το παρών στην εκδήλωση που οργανώνει σήμερα το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και πυροδότησε εκ νέου σενάρια για την επόμενη πολιτική κίνηση του πρώην πρωθυπουργού.
Ωστόσο, οι τόνοι έπεσαν ύστερα από τη γνωστοποίηση ότι υπήρξε συμφωνία ώστε στη σημερινή εκδήλωση, πέραν του κ.Παπανδρέου, να μιλήσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Με τα χειρότερα – τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων – να έχουν αποφευχθεί (μια και εν τέλει το μήνυμα είναι ότι δεν πρόκειται για δύο ξεχωριστές εορταστικές εκδηλώσεις), η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία σημειωτέον όλο αυτό το διάστημα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, επιχειρεί να τονίσει την ανάγκη συσπείρωσης και ανασυγκρότησης της παράταξης.
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την εσωκομματική κριτική και να διατηρήσει διακριτό το πολιτικό στίγμα του κόμματος, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι στις εκδηλώσεις του Ζαππείου της 3ης Σεπτεμβρίου «δεσπόζουσα μορφή δεν μπορεί να είναι άλλη από τον Ανδρέα Παπανδρέου».
Σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συνέχεια του πριν, του σήμερα και του μετά, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «η αλλαγή που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ το 1980 έγινε», επισημαίνει πως στόχος είναι «να ενωθεί και πάλι η Ελλάδα που διχάστηκε στο όνομα ψευδοδιλημμάτων και πολιτικού καιροσκοπισμού» και τονίζει ότι αγωνίζεται για να «πετύχει η προσπάθεια ανασύστασης και ανασυγκρότησης της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και αναγέννησης των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης».
Ωστόσο, το εγχείρημα της συσπείρωσης είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν κρίνει κανείς από τις προκλήσεις που έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ.
Προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το ίδιο το πολιτικό του στίγμα, με την ίδια την πολιτική του φυσιογνωμία, ακόμα και με το ίδιο του το όνομα.
Είναι γνωστή η κριτική που ασκείται στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τόσο για τη μετεξέλιξη του σε Ελιά και σε Δημοκρατική Παράταξη όσο και για την κυβερνητική του συμπόρευση με τη ΝΔ.
Αλλά ο προβληματισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τον πολιτικό βηματισμό και την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος.
Έχει να κάνει και με την πολιτική προσωπικότητα που θα ηγηθεί της όποιας προσπάθειας της επόμενης ημέρας.
Για πολλούς ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ταυτιστεί με τη συμπόρευση με τη ΝΔ ενώ το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου είναι συνυφασμένο με την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.
Δεδομένα που βαρύνουν ιδιαίτερα, εάν γίνει αποδεκτή η άποψη που θέλει το ΠΑΣΟΚ να έχει κλείσει τον κύκλο του και να πρέπει να αναζητήσει μια νέα πολιτική φυσιογνωμία και πορεία.
Είναι προφανές πως με τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του, το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο από ποτέ αντιμέτωπο με ένα μεγάλο γρίφο που δεν είναι άλλος από το πολιτικό του μέλλον.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης