Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αναδιάρθρωση χρέους με έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με το ΑΕΠ, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Αναδιάρθρωση χρέους με έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων  με το ΑΕΠ, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στους Financial Times o Αλ. Τσίπρας
Πρωθυπουργό σε αναμονή χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Όπως επισημαίνουν, όπως θα περίμενε κανείς από τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διατυπώσει σοβαρές επικρίσεις για την οικονομική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη: Η ζήτηση είναι πολύ αδύναμη, η δημοσιονομική πειθαρχία πολύ αυστηρή, οι αποπληρωμές χρέους πολύ υψηλές, η ανάπτυξη ελλειμματική, αν όχι σχεδόν απούσα.
Όμως, σε αντίθεση με πολλούς άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς που τους ανέδειξε η κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται πως είναι υποστηρικτής της Ευρώπης και πως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας μέσα στο ευρώ.
Το όραμα του Αλέξη Τσίπρα προϋποθέτει αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι διάλυσή της. Αυτό είναι και το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει στο εξωτερικό.
"Χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό deal εάν επιθυμούμε να ξεπεράσουμε την κρίση", δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στους Financial Times.
H κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Πρόκειται για μια διαρθρωτικής φύσεως κρίση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε θετικά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να ανακοινώσει την πρόθεσή της να προβεί σε αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS (asset-backed securities - τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού).
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως η δράση της ΕΚΤ δεν αρκεί. Σύμφωνα με τον κ. Αλ. Τσίπρα, η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σημαντική ενίσχυση των υποδομών σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση, να μειωθεί η απαράδεκτα υψηλή ανεργία και να αποτραπεί η κοινωνική καταστροφή.
"Θέλουμε να σταματήσουμε τη λιτότητα και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναζητώντας συμμάχους στο πρόσωπο των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Είναι απαραίτητο να σπάσει το δίκτυο του Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας", δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας, σε άλλο μέρος της συνέντευξής του προς τους Financial Times.
Όπως εξηγεί ο κ. Τσίπρας, τέτοιες ιδέες αποκτούν ολοένα και περισσότερο έδαφος απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρωζώνη.
"Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει ετησίως 10 δισ. ευρώ σε τόκους και να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% για την αποπληρωμή των δανειστών. Εάν κατορθώσουμε να το κάνουμε αυτό, θα είναι αδύνατο να έχουμε ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη θα είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε την κρίση", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας ακόμη και την επόμενη χρονιά, αν η ελληνική Βουλή δεν κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χρειάζεται απεγνωσμένα μια ευρωπαϊκή συμφωνία - συμμαχία προκειμένου η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση", σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το ελληνικό χρέος
H ομάδα των οικονομικών συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα - που περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς με σπουδές στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ - έχει καταρτίσει συγκεκριμένη πρόταση για το ελληνικό χρέος: Σε μια ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να εγγυηθούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δημόσια ιδρύματα κατέχουν το 80% του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, τα επίπεδα του οποίου έχουν ανέλθει στο 175% έναντι του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο μέρος αυτού του χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε ομόλογα που συνδέονται με το ΑΕΠ, δίδοντας στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης οικονομικά κίνητρα για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά οι αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας, σε ετήσια βάση, να μειωθούν κατά 5 δισ. ευρώ, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην κυβέρνηση "να γεμίσει τις  τσέπες" των πολιτών, για να στηριχθεί η ανάπτυξη.
"Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και τις χαμηλότερες συντάξεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχολογία στην πραγματική οικονομία", εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα εκφράζει την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, μέσω του οποίου θα υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.
"Η Ελλάδα δεν είναι εύκολο να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να είναι τόσο γενναιόδωροι μαζί της. Αρκετές ακόμη κυβερνήσεις βάλλουν κατά της Αθήνας, καταλογίζοντάς της αποτυχία στο μέτωπο πάταξης της φοροδιαφυγής και αδυναμία στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", σημειώνουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης