Τελευταία Νέα
Πολιτική

Merkel: Ορατά τα πρώτα δείγματα επιτυχίας στην Ελλάδα - Σαμαράς: Μετά τα stress tests των τραπεζών η λύση για το χρέος

Merkel: Ορατά τα πρώτα δείγματα επιτυχίας στην Ελλάδα - Σαμαράς: Μετά τα stress tests των τραπεζών η λύση για το χρέος
Για την πρόοδο της Ελλάδας αρκέστηκε να μιλήσει η Καγκελάριος Merkel, χωρίς να αναφερθεί στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία
Τη στήριξή της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel,  αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests στις ελληνικές τράπεζες και ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο και τρίτο πακέτο στήριξης. 
Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, κατά τη διάρκεια των κοινών της δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
«Τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται ορατά», τόνισε η Καγκελάριος, αναγνωρίζοντας τις θυσίες και τις δυσκολίες που βιώνει ο ελληνικός λαός.
«Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε η Angela Merkel.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην άνοδο του τουρισμού, τονίζοντας ότι «οι Γερμανοί τουρίστες με χαρά πηγαίνουν στην Ελλάδα».
«Θα στηρίξουμε μεταρρυθμίσεις, χορήγηση δανείων σε ΜμΕ και ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε η Καγκελάριος, ενώ δήλωσε ότι η Γερμανία θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η Merkel αρκέστηκε να απαντήσει ότι ο Αντώνης Σαμαράς κυβερνά με αποφασιστικότητα τη χώρα και θέτει βήμα, βήμα τις βάσεις για το μέλλον.
Η Merkel δέχτηκε ερώτηση για την ονομασία των Σκοπίων, αναφέροντας ότι δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο
Μετά τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών θα υπάρξει λύση για το χρέος, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και οι στόχοι θα τεθούν σε άλλη βάση, τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο και τρίτο πακέτο στήριξης.
«Μπορούμε να καλύψουμε μόνοι μας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης χρονιάς», τόνισε ο Α. Σαμαράς.
«Είχαμε την ευκαιρία με την Καγκελάριο Merkel να συζητήσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας και τις προοπτικές της», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πέτυχε δύσκολους στόχους σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Πετύχαμε ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα, βγήκαμε στις αγορές 2 χρόνια νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα», εξήγησε.
«Οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο Α. Σαμαράς τόνισε: «Πετύχαμε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια».
Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τη στήριξη της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Την εξασφάλιση της στήριξης του Βερολίνου ενόψει της έναρξης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, αναζητά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, στο Βερολίνο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 13:30. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς θα επιδιώξει η αξιολόγηση της τρόικας που ξεκινά στις 29 Σεπτεμβρίου να είναι και η τελευταία, χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Για να πετύχει τον στόχο του ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επιστρατεύσει κάθε διαθέσιμο όπλο της ελληνικής πλευράς.
Ο Α. Σαμαράς θα επαναλάβει τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας (πρωτογενές πλεόνασμα, επιστροφή στις αγορές, επικείμενη επιστροφή στην ανάπτυξη), προκειμένου να πείσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται το μνημόνιο και μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της, αμέσως μετά τη λήξη του.
Ο Α. Σαμαράς θα δεσμευθεί ενώπιον της Α. Μerkel πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα δεν θα σταματήσει, δεδομένου ότι τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της ελληνικής πλευράς επιβεβαιώνουν την ισχυρή βούληση της Αθήνας για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν αίσια έκβαση, αυτό θα σημάνει την ολοκλήρωση του μνημονίου και την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα, δύο εξελίξεις που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε ύψιστο στόχο για τη διάσωση της, μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο: Το διαρκές προβάδισμα που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί μνημονίων θα αποδυναμωθεί, ενώ παράλληλα θα ανοίξει και ο δρόμος για τη νέα ελάφρυνση του χρέους.
Εάν όχι, τότε ο πολιτικός βίος της παρούσας κυβέρνησης θα αποδειχθεί βραχύς, με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποδεικνύεται η θρυαλλίδα της πτώσης.
Τα μηνύματα που θα λάβει ο Α. Σαμαράς από την A. Merkel στο Βερολίνο θα διαφανούν τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Ήδη η τρόικα έχει δείξει ότι οι προθέσεις της δεν είναι θετικές, σκοπεύοντας να θίξει για μια ακόμη φορά τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις για τους ασφαλισμένους, ώστε να σταματήσει και το κύμα των συνταξιοδοτήσεων και να μειωθεί η αύξηση της αναλογίας συνταξιούχων/εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, από το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί ο ρυθμός μείωσης της έκτακτης εισφοράς, η έκταση του "ψαλιδίσματος" του ΕΝΦΙΑ το 2015, ο ρυθμός μείωσης του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%, ο ρυθμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές δείχνουν ότι υπάρχει κατανόηση για τις δύσκολες πολιτικές ισορροπίες της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι  υπάρχει «παράθυρο» αναβολής αποφάσεων.
Ωστόσο, καθιστούν σαφές, ότι η «κατανόηση» έχει όρια.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας και το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Μπορεί οι αξιώσεις της ελληνικής πλευράς από τη σημερινή συνάντηση του A. Σαμαρά με την A. Merkel να είναι μεγάλες, ωστόσο το Βερολίνο από την πλευρά του αποφεύγει να καλλιεργήσει προσδοκίες, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι ευρωπαϊκές ισορροπίες.
Το Βερολίνο επιχειρεί να περάσει τη θέση πως καμία σημαντική απόφαση για την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα δεν δύναται να ληφθεί διμερώς, αφού η Γερμανία αποτάσσεται με κάθε ευκαιρία τον ρόλο του ηγεμόνα της Ευρωζώνης που πολλάκις της έχουν χρεώσει οι επικριτές της.
Η γερμανική πλευρά εμμένει στην υποβάθμιση της σημασίας της σημερινής συνάντησης της Καγκελαρίου Merkel με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, S. Seibert, δήλωνε μέχρι χθες Δευτέρα - ήτοι στο παρά ένα της κρίσιμης συνάντησης - πως δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο Βερολίνο.
Ταυτόχρονα ο Γερμανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για την πορεία της Ελλάδας θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση εντοπίζει σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει.
Το Βερολίνο επιμένει ότι η A. Merkel έχει εκφράσει πολλές φορές την εκτίμησή της για την πορεία της χώρας υπό την κυβέρνηση Σαμαρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης