Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις - Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση για να... προλάβει πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά Χαρδούβελη

Ραγδαίες εξελίξεις - Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση για να... προλάβει πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά Χαρδούβελη
Τον Φεβρουάριο του 2015 η έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
(upd5)Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η αιφνίδια απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου να ζητήσουν την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, μπροστά στις αυξανόμενες φωνές αμφισβήτησής τους, αλλά και για να προλάβουν τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.bankingnews.gr
, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε αύριο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.
Οι κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για να αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα επιδείνωνε την ήδη δύσκολη κατάσταση της κυβέρνησης, αποφάσισαν να προλάβουν τις εξελίξεις, ανακοινώνοντας πως η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Τρίτη, 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
Καταλύτης στην αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης αποτέλεσαν οι συνεχείς «φωνές» αμφισβήτησης προς την κυβερνητική πολιτική αλλά και η ελλιπής κυβερνητική συνοχή.
Ας σημειωθεί πως η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν μπλοκάρει την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, η οποία είναι προγραμματισμένη επίσης, για τη Δευτέρα.
Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος έβαλαν «τέλος» στα σενάρια περί πρόωρης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η διαδικασία θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2015.
«Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015» αναφέρει χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Βενιζέλος: Κίνηση πολιτικής σταθερότητας και στρατηγικού προσανατολισμού η ψήφος εμπιστοσύνης - Υπάρχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση
"Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, κληθείς να τοποθετηθεί επί της απόφασης της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή
"Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, στέλνοντας έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που την βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα", διαβεβαίωσε επίσης ο κ. Βενιζέλος.

Το χρονοδιάγραμμα της ψήφου εμπιστοσύνης
Την Τρίτη, 7 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αίτημα της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης.
Ειδικότερα, η αίτηση θα υποβληθεί την προσεχή Τρίτη, ενώ η συζήτηση θα ξεκινήσει δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου.
Το αίτημα δεν κατατίθεται τη Δευτέρα, καθώς εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός και η ανάγνωση του προεδρικού διατάγματος για τη λήξη των εργασιών της Β’ Συνόδου.
Επομένως, οι εργασίες της Ολομέλειες ξεκινούν την Τρίτη, ημέρα όπου η κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει και την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης.
Η συζήτηση όπως αναφέρθηκε, θα ξεκινήσει την Πέμπτη και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι οι εξής: ΝΔ 126 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ 28 βουλευτές (σύνολο 154), ΣΥΡΙΖΑ 71 βουλευτές, Χ.Α. 16 βουλευτές, ΑΝ.ΕΛ. 14 βουλευτές, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 14 βουλευτές, ΚΚΕ 12 βουλευτές, ΔΗΜΑΡ 10 βουλευτές, ανεξάρτητοι 9 βουλευτές.

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος για την ψήφο εμπιστοσύνης
1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
3. Kατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
H συνάντηση πραγματοποιείται με στόχο όχι μόνο μια κοινή θέση για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και την ενίσχυση της κυβερνητικής συνοχής, καθώς οι βουλευτές των δύο κομμάτων βρίσκονται «στα κάγκελα».
Την ίδια ώρα οι αντιμαχίες ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης βγάζουν προς τα έξω ένα κακό κλίμα, το οποίο εντάθηκε μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.
Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελούν οι φοροελαφρύνσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, όπως διαμηνύει και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Ωστόσο οι σχέσεις του Γκ. Χαρδούβελη με το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ισχυρό επίπεδο εμπιστοσύνης, όπως προκύπτει από τον χθεσινό εκνευρισμό του υπουργού, λόγω της παρουσίας του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Υπό αυτό το πρίσμα, Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει να παίξουν για άλλη μια φορά τον ρόλο του πυροσβέστη, προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και να ενισχύσουν την εύθραυστη συνοχή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Πρώτη ενημέρωση: 09:46, Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης