Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρών στις εξελίξεις δηλώνει ο Χαρδούβελης... παρά τις κακές γλώσσες που θέλουν το Μαξίμου να του θέτει τοποτηρητές

Παρών στις εξελίξεις δηλώνει ο Χαρδούβελης... παρά τις κακές γλώσσες που θέλουν το Μαξίμου να του θέτει τοποτηρητές
Οι σύμβουλοι Λαζαρίδης και Παπασταύρου.... φαίνεται πως είχαν ενημερώσει - όχι θετικά - τον Σαμαρά για τον Γκίκα Χαρδούβελη...
(upd4)Παρών στις εξελίξεις δηλώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει τα τελευταία δύο 24ωρα, επιχειρώντας να διαψεύσει τα σενάρια περί δυσαρέσκειας του Μεγάρου Μαξίμου προς το πρόσωπό του.
O υπουργός Οικονομικών βρέθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών - παρά το γεγονός πως νωρίτερα είχε δηλώσει κλινήρης - αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνέχεια, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, για την - μέχρι στιγμής - πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Χαρδούβελης: Με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη οι σχέσεις μας είναι οι καλύτερες
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, πάμε πολύ καλά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο κ. Χαρδούβελης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο για τη μέχρι στιγμής πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχουν «αλλά θα τις μάθετε όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις».
Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, απάντησε: «Ο κ. Λαζαρίδης είναι βαθύς γνώστης των αριθμών, οι σχέσεις μας είναι οι καλύτερες, είναι ευπρόσδεκτος», εννοώντας στις συναντήσεις των υπουργών και τις δικές του με την τρόικα.

Το θυελλώδες παρασκήνιο
Η απουσία του υπουργού Οικονομικών είχε δώσει νέα τροφή στα σενάρια που ήθελαν το Μέγαρο Μαξίμου να τοποθετεί τοποτηρητές στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, τους κ. κ. Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδη.
Το σούσουρο που είχε δημιουργηθεί με την απουσία του Γκ. Χαρδούβελη ήταν αρκετά μεγάλο...
Όπως ανέφερε ήδη από νωρίς το www.bankingnews.gr, παρουσιάζοντας το θυελλώδες παρασκήνιο, δύο μέτωπα εναντίον του καλείται να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μόλις 3 μήνες μετά την τοποθέτηση του, διαδεχόμενος τον Γιάννη Στουρνάρα.
Το πρώτο μέτωπο ξεκινά μάλιστα μέσα από το ίδιο το Μαξίμου, από την «τριανδρία»  Χρ. Λαζαρίδη, Στ. Παπασταύρου και Γ. Μαυραγάνη.
Των δύο στενότατων συμβούλων δηλαδή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του υφυπουργού Οικονομικών.
Η στενή ομάδα του πρωθυπουργού μάλιστα έχει καταθέσει και τις σχετικές εισηγήσεις στην Σαμαρά για την αποφασιστικότητα του Χαρδούβελη, μετά και τα πρώτα τεστ που έδωσε ο Υπουργός στο Παρίσι κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ειδικά στις έσχατες συναντήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα....
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός δεν έχουν θιγεί τόσο οι ικανότητες του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Eurobank, όσο η αποφασιστικότητα του στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, εκεί εδράζεται η κριτική που ασκείται.
Ιδιαίτερα μάλιστα στο Παρίσι, τόσο ο Παπασταύρου όσο και ο Λαζαρίδης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τον Χαρδούβελη, όταν δηλαδή ξεκίνησε ατύπως η τελευταία αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την τρόικα.
Οι τόνοι ανέβηκαν, με την ομάδα του Μαξίμου να προσπαθεί να ελέγξει τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Χαρδούβελη, στις οποίες αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η επιδείνωση του κλίματος εναντίον της κυβέρνησης.
Παράλληλα «επεισόδια» της κόντρας βλέπουμε μάλιστα και τις τελευταίες ημέρες, καθώς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κύκλος Μαξίμου προσπαθεί να είναι παρόν κατά τις διαπραγματεύσεις στις οποίες ηγείται ο Υπουργός Οικονομικών.
Έτσι εξηγείται γιατί οι σύμβουλοι του Σαμαρά θέλουν να βρίσκονται παρόντες σε όλες τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί ο Χαρδούβελης.
Ουσιαστικά το Μαξίμου θέτει τοποτηρητές που ελέγχουν τον Χαρδούβελη, τον οποίο θεωρούν ικανό αλλά όχι αποφασιστικό "δεν κοντράρεται με την Τρόικα" είναι μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί για να αποδώσεις τις ενστάσεις του Μαξίμου για τον Χαρδούβελη.
Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει πολιτική πηγή "όταν κάποια στιγμή πήρε τον λόγο ο Rishi Goyal ινδικής καταγωγής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν τόσο σκληρός και επιθετικός....που ο Χαρδούβελης απλά συμφώνησε σε όλα".
Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι οι σύμβουλοι του Μαξίμου ενοσχλήθηκαν....με τον Γκίκα Χαρδούβελη.
Ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης καλείται να αντιμετωπίσει τους τοποτηρητές, έχει ανοίξει και ένα άλλο μέτωπο με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, την Κ. Σαββαΐδου, η οποία ζήτησε να της δοθεί παράταση στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου ακινήτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Μάλιστα, στα επιχειρήματα της να ελαφρυνθεί ο κόσμος από τα πρόστιμα καθυστέρησης (υπερημερίας), ο Υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι "δεν περιάζει" αν πληρώσει ο κόσμος υπερημέρια.
Ο πρωθυπουργός δείχνει να είναι ενήμερος για τα παράπονα που διατυπώνονται έναντι του Υπουργού Οικονομικών.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το πώς θα χειριστεί την υπόθεση, σε μια περίοδο μάλιστα που η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014, ώρα 14:32)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης