Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουκιά και… βουλευτές μετρούν στο Μαξίμου και στη Χαρ.Τρικούπη ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης - Δεν φοβάται διαρροές η κυβέρνηση

Κουκιά και… βουλευτές μετρούν στο Μαξίμου και στη Χαρ.Τρικούπη ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης - Δεν φοβάται διαρροές η κυβέρνηση
Ποιοι οι συσχετισμοί στη Βουλή - Ο ρόλος των ανταρτών και των ανεξάρτητων
(upd) Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά θα δώσει και τη δέουσα απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης, ξορκίζοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο το ενδεχόμενο διαρροών από το κυβερνητικό σχήμα όσο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σε σημερινές της δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη εξέφρασε τη βεβαιότητα της ότι η κυβέρνηση θα λάβει οπωσδήποτε ψήφο εμπιστοσύνης,αναφέροντας πως οι βουλευτές έχουν στηρίξει την κυβέρνηση σε όλες τις περιπτώσεις ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, ο οποίος τόνισε δεν φοβάται διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Το ίδιο μήνυμα ενότητας έσπευσε να στείλει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα δώσουν την απάντηση που πρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή ενώ σε δηλώσεις του ο βουλευτής της ΝΔ, Θ.Καραόγλου, αναφερόμενος στην απόφαση των Σαμαρά - Βενιζέλου σημείωσε ότι «αναμφίβολα πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής, η οποία οδηγεί σε πολιτικό ματ έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη του οποίου, ως άλλοι πολιτικοί "τζιχαντιστές" επενδύουν συστηματικά εδώ και μήνες στην αναταραχή».
Ο μόνος που διαχώρισε τη θέση του από αυτό το "μέτωπο ενότητας" ήταν ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, ο οποίος τόνισε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι χάσιμο χρόνο και ότι αυτή δεν συνεπάγεται "λευκή επιταγή" απέναντι στην κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του κ.Αηδόνη έχει να κάνει με το ότι θεωρείται σχεδόν προεξοφλημένη η επιστροφή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Μετά την αιφνίδια πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος ξεσκονίζουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, προκειμένου να εντοπίσουν τους αντάρτες και τους αντιρρησίες.
Ας σημειωθεί πως οι ισχύοντες συσχετισμοί στη Βουλή διαμορφώνεται έως σήμερα ως εξής:
ΝΔ - 126 βουλευτές
ΠΑΣΟΚ - 28 βουλευτές
* 154 συνολικά
ΣΥΡΙΖΑ - 71 βουλευτές
Χρυσή Αυγή - 16 βουλευτές
Ανεξάρτητοι Έλληνες - 13 βουλευτές
Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές - 15 βουλευτές
ΚΚΕ - 12 βουλευτές
ΔΗΜΑΡ - 10 βουλευτές
Ανεξάρτητοι - 9 βουλευτές
Βάσει των συσχετισμών καθίσταται σαφές πως η κυβέρνηση διαθέτει μία οριακή και εύθραυστη πλειοψηφία, η οποία ενδέχεται να διαταραχθεί λόγω των βουλευτών – ανταρτών των δύο κομμάτων.
Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες οι φωνές αντίδρασης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική έχουν κλιμακωθεί σημαντικά, ενώ οι ενδοκυβερνητικές τριβές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Επομένως, ο ρόλος των ανταρτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς μία τυχόν διαφοροποίησή τους στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης ενδέχεται να αποβεί μοιραία για την κυβέρνηση.

Ποιοι είναι οι αντάρτες;
Από την πλευρά της ΝΔ, επιφυλάξεις για το κυβερνητικό έργο έχουν διατυπώσει ο Γ. Βλάχος, ο Ι. Τζαμτζής, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Δ. Κυριαζίδης, ο Ηλ. Βλαχογιάννης, ο Δ. Χριστογιάννης και ο Ευ. Στυλιανίδης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Βλάχος εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να παραιτηθεί και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Παράλληλα, οι κ.κ. Τζαμτζής και Χαρακόπουλος αντιδρούν διαρκώς στα κυβερνητικά νομοσχέδια, καθώς εναντιώνονται τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στην επέκταση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Ενστάσεις διατυπώνουν συχνά – πυκνά και οι κ.κ. Κυριαζίδης και Βλαχογιάννης, όπως και οι κ.κ. Χριστογιάννης και Στυλιανίδης.
Πάντως, ουδείς από τους παραπάνω δεν εμφανίζεται ικανός και πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη της κατάρρευσης της κυβερνητικής συνοχής.
Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο τεταμένα, καθώς οι διαφοροποιήσεις και οι ενστάσεις είναι εντονότερες και συστηματικότερες.
Η μεγαλύτερη αμφισβήτηση του κυβερνητικού έργου προέρχεται από το ιστορικό στέλεχος της παράταξης, τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος πολλάκις έχει καταφερθεί εναντίον τόσο του Ευ. Βενιζέλου όσο και της συνεργασίας με τη ΝΔ.
Παρόμοια στάση – σε ηπιότερο βαθμό πάντως – φαίνεται πως τηρεί και ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Ευ. Βενιζέλο.
Πάντως, εναντίον κυβερνητικών επιλογών έχει ταχθεί συστηματικά και ο Θάνος Μωραΐτης.

Ο αστάθμητος παράγοντας των ανεξάρτητων
Πάντως, η κυβέρνηση γλυκοκοιτάζει και προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι πλέον, αριθμούν σε 24!
Αρκετοί εξ αυτών προέρχονται πολιτικά τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον «επαναπατρισμό» τους.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των 24 ανεξάρτητων βουλευτών, από τη ΝΔ προέρχονται οι Γ. Κασαπίδης και Ν. Κακλαμάνης.
Από το ΠΑΣΟΚ προέρχονται οι Χρήστος Αηδόνης, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Μπόλαρης, Θ. Παραστατίδης και Θ. Τζάκρη.
Πάντως, εξαιρουμένου του Ν. Κακλαμάνη και ενδεχομένως του Χ. Αηδόνη, ουδείς δεν έχει εκφράσει την πρόθεση να στηρίξει την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης