Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπροστά και με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς πολιτικούς συμμάχους – Πολιτικές προσκλήσεις και η πρόκληση της αυτοδυναμίας

tags :
Μπροστά και με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς πολιτικούς συμμάχους – Πολιτικές προσκλήσεις και η πρόκληση της αυτοδυναμίας
Εδραιώνει το προβάδισμα του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ έρχονται να επιβεβαιώσουν δύο ακόμα δημοσκοπήσεις (στο Βήμα της Κυριακής και στην Καθημερινή της Κυριακής).
Η διαφορά κυμαίνεται από 3,9 έως 7,5 ποσοστιαίες μονάδες με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να ανέρχονται στο 27,4% με 27,5% έναντι 20% με 23,5% της ΝΔ.
Αν και από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται η αισιοδοξία ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, η εκτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τις έως σήμερα δημοσκοπήσεις.
Για αυτό το λόγο άμεση προτεραιότητα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η εύρεση συμμάχων για το σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει μια ακόμα πρόσκληση για πολιτική συνεργασία προς το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις οικολογικές δυνάμεις αλλά και σε πολιτικές δυνάμεις και ανθρώπους που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου και της δεξιάς συγκυβέρνησης.
«Παρά τις διαφορές μας είμαστε ανοιχτοί να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες για να σταματήσει η καταστροφή» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το προσκλητήριο είναι δύσκολα υλοποιήσιμο.
Το ΚΚΕ εμμένει να απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΔΗΜΑΡ, ο πιο πιθανός σύμμαχος, δεν ανιχνεύεται καν – πλέον – στις δημοσκοπήσεις.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου) μπορούν να αποτελέσουν έναν μετεκλογικό σύμμαχο.
Δεδομένου όμως ότι τα ποσοστά των ΑΝΕΛ κινούνται από 2,5% έως 3,8% (βάσει των δύο χθεσινών δημοσκοπήσεων), η «συνδρομή» τους θεωρείται περιορισμένη.
Παράλληλα, η διαφαινόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως καίει το σενάριο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με Το Ποτάμι.
Το κατέστησε σαφές ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος υπογράμμισε πως Το Ποτάμι δεν έχει κοινή ατζέντα με τη συμμαχία Τσίπρα - Καμμένου.
Το Ποτάμι είναι το μοναδικό από τα μικρά κόμματα που εξακολουθεί να καταγράφει δυναμική και να ενισχύει την εκλογική του επιρροή σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές, καθώς τα ποσοστά του κυμαίνονται από 5,6% έως 7,5%.
Ποσοστά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει νικητής και με αρκετά μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ.
Ωστόσο το ερώτημα με ποιους θα συνεργαστεί για να κυβερνήσει, παραμένει, μια και δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει τις περισσότερους ψήφους βασιζόμενος στα αντιμνημονιακά αντανακλαστικά των πολιτών καθώς και στην απογοήτευση/θυμό των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Συνεπώς, εάν το επόμενο διάστημα έως την προεδρική εκλογή, τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν αλλάξουν το μείγμα της πολιτικής τους και δεν πείσουν για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τότε το πιο πιθανό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
Και ενδεχομένως να φτάσει πιο κοντά στην αυτοδυναμία.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποδυναμωθεί πολιτικά η προοπτική της διακυβέρνησης του.
Και τότε όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα θα είναι ανοιχτά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης