Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα ύψη το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο - Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros

tags :
Στα ύψη το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο - Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros
Ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου – Συρίας άρχισε η Ρωσία, αύριο κοινή άσκηση Κύπρου - Ισραήλ
(upd) Στα ύψη είναι το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο καθώς λίγο μετά τις 6:30 της Δευτέρας, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros,» εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έως και την 30ή Δεκεμβρίου, η Τουρκία έχει «δεσμεύσει» περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή, από σήμερα η Ρωσία πραγματοποιεί μια μεγάλης κλίμακας ναυτική άσκηση στα σύνορα Κύπρου – Συρίας, σε μια περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων που εφάπτεται της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία.
Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.
Αύριο αρχίζει και η κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ σε παραπλήσια περιοχή.
Στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεδρίαση προκειμένου να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις.
Την είδηση της εισόδου του τουρκικού πλοίου επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.
Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό οικόπεδο 9.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ' ιδίαν και δημόσιες διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Σημειώνεται πως στις 7 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

(πρώτη ενημέρωση 20 Οκτωβρίου  08:36)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης