Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φαινομενικά και βραχυχρόνια ο Σαμαράς ανακτά τα ηνία των πρωτοβουλιών αλλά στρατηγικά οδεύει σε πολιτική ήττα

Φαινομενικά και βραχυχρόνια ο Σαμαράς ανακτά τα ηνία των πρωτοβουλιών αλλά στρατηγικά οδεύει σε πολιτική ήττα
Το βασικό σενάριο θέλει εκλογές τον Μάρτιο του 2015, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί είναι 10000% βέβαιο ότι η ΝΔ θα ηττηθεί.
Φαινομενικά και βραχυχρόνια ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός, ανακτά τα ηνία των πρωτοβουλιών υποστηριζόμενος από το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης που δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της Ελλάδος.
Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός αποκτούν τα ηνία των πρωτοβουλιών γιατί η ΕΕ και η ΕΚΤ ειδικά θα δείξει έμπρακτα την στήριξη της στην Ελλάδα.
Με πολιτική απόφαση ελαχιστοποιήθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών λόγω των stress tests, αν και γενικώς η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να μην προκαλέσει νέα οικονομική και τραπεζική κρίση και νέα εσωστρέφεια ειδικά στις ευάλωτες οικονομίες της Νοτίου Ευρώπης.
Άρα βραχυχρόνια μέσω των stress tests των τραπεζών η κυβέρνηση θα λάβει πολιτικό bonus.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια άρα η ελληνική κυβέρνηση και η οικονομία δεν θα μπουν σε εσωστρέφεια και περιπέτειες.
Πολιτικά λοιπόν τα stress tests θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ως πολιτικό bonus.
Ακόμη και αν υπάρξουν επιπλοκές στις 3 Νοεμβρίου που έρχεται η Τρόικα ο δρόμος για ένα πρόγραμμα προαιρετικής πιστωτικής γραμμής ύψους 15 δισεκ. που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, έχει ανοίξει.
Ωστόσο το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι διττό.
1)Από την μια πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι η Τρόικα θα ζητήσει σκληρότατες ρήτρες για να αποδεχθεί την κατάργηση των μνημονίων και την έγκριση μιας πιστωτικής γραμμής.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η λάθος απόφαση θα παρθεί και τα 11 δισεκ. του ΤΧΣ θα χρησιμοποιηθούν ως capital buffer της προαιρετικής πιστωτικής γραμμής.
Οι ρήτρες θα είναι σκληρές και το θέμα είναι μήπως ξεσπάσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα λόγω αυτών των σκληρών ρητρών.
2)Είναι σχεδόν αδύνατο η ΕΕ να συζητά με την Ελλάδα την μετάπτωση από το μνημόνιο σε μια προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή και ταυτόχρονα να ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο της βιωσιμότητας του χρέους.
Είναι πολύ πιθανό η Τρόικα να μην εξετάσει θέμα χρέους μέχρι ότου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα, γιατί αν προκηρυχθούν εκλογές τον Μάρτιο του 2015, θα θέλει η ΕΕ να διαπραγματευτεί το θέμα αυτό με την νέα κυβέρνηση.
Άρα η κυβέρνηση θα μπλέξει σε μια διελκυστίνδα όρων και παραμέτρων για να βγει από το μνημόνιο, όροι που μπορεί να προκαλέσουν πολιτική κρίση.
Ο Σαμαράς μπορεί να εμφανίζεται ότι αναλαμβάνει πάλι τις πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πολιτική ήττα.
Οι 180 βουλευτές – τα σενάρια να εξαιρεθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν καταρρεύσει 1000% - δεν υπάρχουν για να εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας.
Το βασικό σενάριο θέλει εκλογές τον Μάρτιο του 2015, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί είναι 10000% βέβαιο ότι η ΝΔ θα ηττηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης