Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: «Κλείδωσε» η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα - Θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του ΤΧΣ

Σύνοδος Κορυφής: «Κλείδωσε» η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα - Θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του ΤΧΣ
«Η πιστωτική γραμμή δεν είναι μνημόνιο», το μήνυμα σε Merkel, Juncker
(upd) Tη συμφωνία για τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμς στην Ελλάδα «κλείδωσε» ο Αντ. Σαμαράς, κατά  τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής.
Η προληπτική γραμμή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλέπει την αξιοποίηση των κεφαλαίων ου ΤΧΣ, που δεν θα χρειαστούν οι τράπεζες μετά και την ανακοίνωση των stress tests την Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(EKT).
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους με δύο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις, ενώ χρήση του θα γίνει αποκλειστικά εφόσον η Ελλάδα αποκλειστεί από τις αγορές, χωρίς δική της ευθύνη.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως αποδέχονται το σχέδιο της Ελλάδας, καθώς δεν έχουν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες στα σημεία που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Η πιστωτική γραμμή δεν είναι μνημόνιο», το μήνυμα σε Merkel, Juncker

«Μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα» διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα».

Ευθεία επίθεση του Αντ. Σαμαρά στην Τουρκία - Καλεί την Ε.Ε. να στηρίξει εμπράκτως την Κύπρο
Κρατώντας μια αεροφωτογραφία στην οποία απεικονίζονται oι τουρκικές προκλητικές ενέργειες και παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ o Έλληνας πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η αυξανόμενη ποσοτικά και ποιοτικά τουρκική προκλητικότητα, που σχετίζεται με την εκμετάλλευση των Κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αποτέλεσε σημαντικό θέμα της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών.
Η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός εκπροσωπώντας και τον κύπριο πρόεδρο έφερε στο τραπέζι το ζήτημα, ζητώντας την άμεση υποστήριξη από τους Ευρωπαίους ετέρους, με στόχο να πιέσουν την Άγκυρα να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
H ελληνική πλευρά κινείται επί του παρόντος διπλωματικά έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη και άλλων Κρατών όπως η Ιταλία, την Γερμανία, με το Βερολίνο να έχει ήδη εκδώσει έντονη ανακοίνωση κατά της Τουρκίας.
Αρνητική στο να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς εμφανίζεται η Μεγάλη Βρετανία που δεν θέλει να δημιουργηθούν τριβές με την Τουρκίας λόγω του κρίσιμου ρόλου της στον πόλεμο εναντίων του Ισλαμικού Κράτους.
Στόχος της Ελληνικής και της Κυπριακής πλευράς είναι στο τελικό κείμενο της Συνόδου να υπάρχει ευθεία αναφορά για την Τουρκία που θα καταδεικνύει την προκλητική στάση της.


Η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει:
«Δεδομένης της κραυγαλέας δράσης της Τουρκίας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατιας, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, αναμένω από τους Ευρωπαίους έτερους να υποστηρίξουν τις Ευρωπαικές αρχές και αξίες και να επιδείξουν όλα τα αναγκαία μέτρα εναντίων της Τουρκίας, μια υπό ένταξη χώρα που συνεχίζει να έχει υπό κατοχή Ευρωπαϊκό έδαφος.
Όσων αφορά τη Δημοκρατία της Κύπρου, η Τουρκική δράση μας έχει ωθήσει να υιοθετήσουμε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβάνοντας το βέτο μας στο να ανοιχτούν νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, δεδομένης της επερχόμενης αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας να υιοθετήσουμε περεταίρω μέτρα»

Συνάντησε Juncker
Για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά και για τα βήματα εξόδου της χώρας από τα προγράμματα στήριξης συζήτησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Juncker στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των διήμερης Συνόδου Κορυφής, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ηχηρό μήνυμα της Merkel: Τα υψηλά ελλείμματα πλήττουν την ανάπτυξη
Σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. ζήτησε εκ νέου η Angela Merkel, αποστέλλοντας ηχηρό μήνυμα προς τις «ανυπάκουες» ευρωπαϊκές χώρες.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να χαίρουν τον απόλυτο σεβασμό όλων των κρατών - μελών.
Παράλληλα, σημείωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή οφείλει να συνδέεται με την ανάπτυξη.
Επίσης, ανακοίνωσε τη στήριξή της στο «αναπτυξιακό πακέτο» του J.C. Juncker, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας μέσω της διοχέτευσης 300 δισ. ευρώ, σε βάθος τριετίας.
«Υποστηρίζω την πρόταση του J.C. Juncker για τις επενδύσεις, όπως άλλωστε υποστηρίζω και τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» συνέχισε η Αng. Merkel.
Όσον αφορά την περίπτωση της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες αρνούνται να μειώσουν το έλλειμμα κάτω του -3% , η Γερμανίδα Καγκελάριος διέτεινε πως τα υψηλά ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη, αντίθετα την πλήττουν.
«Ανάπτυξη και δημοσιονομική προσαρμογή έρχονται συγχρόνως. Εδώ και καιρό η Ευρώπη έχει υψηλά ελλείμματα και μηδενική ανάπτυξη. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος» κατέληξε η Angela Merkel.

Ανεργία, ανάπτυξη και Κυπριακό στην ατζέντα των εργασιών της Συνόδου
Η Σύνοδος αναμένεται να ασχοληθεί με τα ζητήματα της ανεργίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί τόσο ο ιός του Έμπολα και οι κλιματικές αλλαγές όσο όμως και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει στο περιθώριο της Συνόδου – μιας και η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας – να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να επαναλάβει ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο αλλά τη στήριξη των εταίρων της.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy υπογραμμίζει στο ενημερωτικό του έγγραφο πως «παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την ΕΕ».
Στην επιστολή του ο Rompuy χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη «δύσκολη».
Το θέμα της οικονομίας αναμένεται να απασχολήσει αύριο τους Ευρωπαίους ηγέτες ενώ στη συνάντηση παρόντες θα είναι ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso και του επερχόμενου προέδρου Jean Claude Juncker.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, ώρα 09:00)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης