Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλα για την πολιτική ανατροπή.... από Σαμαρά - Βενιζέλο ενόψει της εκλογής ΠτΔ - Η στρατηγική για την αντιστροφή του κλίματος

Όλα για την πολιτική ανατροπή.... από Σαμαρά - Βενιζέλο ενόψει της εκλογής ΠτΔ - Η στρατηγική για την αντιστροφή του κλίματος
Deadline για την κυβέρνηση η 18η Δεκεμβρίου
Στη στρατηγική, την οποία θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση προκειμένου να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα ενόψει και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέληξαν κατά την τελευταία τους συνάντηση οι Σαμαράς και Βενιζέλος.
Πρώτο μέλημα τους είναι να δοθεί στην κοινωνία το μήνυμα ότι η χώρα γυρνά σελίδα.
Για αυτό το λόγο προωθήθηκαν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 100 δόσεις, η μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ έπονται η τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τα βελτιωμένα, και κυρίως μειωμένα, εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Κινήσεις που εκτιμάται ότι παράλληλα θα εκτονώσουν την ένταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα θα αναπτερώσουν το ηθικό των βουλευτών τους, με το σκεπτικό ότι αρχίζουν να υλοποιούνται μέτρα προς όφελος των πολιτών.
Δεύτερο «μέτωπο» και μέλημα των Σαμαρά – Βενιζέλου είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για τον κυβερνητικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας όσον αφορά την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο.
Για αυτό το λόγο κυρίαρχος στόχος παραμένει η άμεση και κυρίως η θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.
Διότι η εξέλιξη αυτή πέρα από το ότι θα προβληθεί επικοινωνιακά από την κυβέρνηση ως το τέλος των μνημονίων, θα αποτελέσει την απαρχή του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή.
Ως ημερομηνία - ορόσημο για την κυβέρνηση ορίζεται η 18η Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή θα πραγματοποιηθεί η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Η κυβέρνηση επιθυμεί σε αυτήν τη Σύνοδο να θέσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να πάρει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Εάν καταφέρει να αποσπάσει μια συγκεκριμένη δέσμευση από τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος, τότε ανοίγει ο δρόμος για να παίξει η κυβέρνηση το πιο ισχυρό χαρτί της.
Να θέσει δηλαδή το δίλημμα στους βουλευτές για το εάν επιθυμούν να πορευτούν ασφαλώς (μια και τα χειρότερα πέρασαν και τα καλύτερα δρομολογούνται) και άρα να εκλέξουν τον ΠτΔ ή για το εάν θέλουν η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και να αποφασίσουν οι πολίτες για το μέλλον τους.
Τα έως σήμερα δεδομένα θέλουν την κυβέρνηση να μην μπορεί να πιάσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή του ΠτΔ.
Άρα οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται βέβαιες.
Εάν αυτές πραγματοποιηθούν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ - σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις - θα βγει πρώτο κόμμα αλλά τα ποσοστά του δεν θα του δώσουν αυτοδυναμία.
Δεδομένου ότι ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα με ποιους θα συνεργαστεί μετεκλογικά, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο το ποιος και με ποιους θα συνεργαστεί για να κυβερνήσει.
Η παράμετρος αυτή ενισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης, το οποίο ποντάρει στην αβεβαιότητα και στην κινδυνολογία για να επιτείνει την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και να τροφοδοτήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.
Δεδομένου ότι έως σήμερα η κυβερνητική πολιτική δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, είναι προφανές πως όσο πλησιάζει η κάλπη, Σαμαράς και Βενιζέλος θα κινούνται στη γραμμή μεταξύ του success story και του σεναρίου καταστροφολογίας
Πρόκειται πλέον για παλιά πολιτική συνταγή.
Η οποία, ωστόσο, έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν με αρκετή επιτυχία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης