Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό δέχεται ο Σαμαράς για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και «φρένο» στην εκλογολογία

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό δέχεται ο Σαμαράς για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και «φρένο» στην εκλογολογία
Σενάρια για αλλαγές σε τρία υπουργεία - Η ονοματολογία
Με αφορμή την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως επιτρόπου στην Κομισιόν το Μαξίμου φέρεται να εξετάζει ζωηρά το ενδεχόμενο ενός «μίνι» ανασχηματισμού.
Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες να προχωρήσει σε διορθωτικώς κινήσεις, με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή να αναφέρει ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν κατάφερε να βάλει οριστικά φρένο στην εκλογολογία και την δυνατότητα ή όχι της κυβέρνησης να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας» και να σημειώνει με νόημα ότι «αρκετά κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε δηλώσεις που πυροδοτούν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ακόμα και να ανακοινώνουν το που θα είναι υποψήφιοι».
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού ο οποίος φέρεται να επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι «στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε σαφή εντολή για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, απόλυτο συντονισμό και αποτελεσματικότητα ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας».

Τα ονόματα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι για το Υπ. Εθ.Α.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και ήθελαν να αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας είναι μάλλον αβάσιμα.
Το βέβαιο είναι, ότι τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα διαδεχθεί στέλεχος από την Νέα Δημοκρατία καθώς Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτό.
Τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργείο Άμυνας είναι του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου αλλά και του Γιάννη Μιχελάκη ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχθεί εισήγηση για τοποθέτηση του Βασ. Μιχαλολιάκου καθώς γνωρίζει καλά το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχοντας διατελέσει στο πρόσφατο παρελθόν υφυπουργός.
Αλλά και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είναι απολύτως θετικός στην αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από γαλάζιο στέλεχος καθώς δεν προτίθεται να στηρίξει το σενάριο για αναβάθμιση της υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννήματα, μιας και οι σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσει το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα στη σημερινή συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σενάρια για αλλαγές σε τρία υπουργεία
Ζωηρά είναι και τα σενάρια που διακινούνται για την αντικατάσταση της κυβερνητικής Εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου αλλά και του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου.
Σε ότι αφορά την Σοφία Βούλτεψη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει «διατυπωμένη ενόχληση» στο μέγαρο Μαξίμου τόσο από γαλάζιους όσο και από πράσινους υπουργού για μια σειρά «άστοχων και λαϊκίστικων» δηλώσεών της. Στην περίπτωση που αντικατασταθεί η κ. Βούλτεψη οι πηγές αναφέρουν ως επικρατέστερο πρόσωπο τον Γιώργο Κουμουτσάκο.
Πιθανή θεωρείται και η αντικατάσταση των Γεράσιμου Γιακουμάτου και Αργύρη Ντινόπουλου με τον τελευταίο να χρεώνεται «αδυναμία συνεργασίας» σε μια σειρά από ζητήματα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αλλά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού «χρεώνουν» στον Γ. Καρασμάνης «αδυναμία και καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου».

Ζητούμενο η «εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης»
Οι ενδοκυβερνητικές τριβές ενισχύουν τα σενάρια για μίνι ανασχηματισμό καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διαφοροποιήσεις και τριβές μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ενόχληση έχουν προκαλέσει και οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης